AKTUELNO

Vrhovni sud Hrvatske odbio je žalbu Ismaila Morine

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu Ismaila Morine na prvostepeno rešenje i utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje Republici Srbiji.

Ispunjeni su svi uslovi za izručenje Srbiji, čeka se još odluka Ministra pravde Hrvatske!

Morinu Srbija tereti da je pre tri godine, upravljajući dronom koji je nosio nacionalistička obeležja s kartom tzv. Velike Albanije, prekinuo fudbalsku utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije, nakon čega su usledili navijački neredi.

Foto: Printscreen Facebook

Vrhovni sud dozvolio je izručenje albanskog državljanina Ismaila Morine Srbiji, koja ga traži zbog izazivanja nereda na utakmici između Srbije i Albanije 2014., ali konačnu odluku treba da donese ministar pravde.

Njegovo izručenje još je u julu odobrio dubrovački Županijski sud, utvrdivši da su ispunjene sve zakonske pretpostavke, ali nakon Morinove žalbe Vrhovni sud je 10. avgusta to rešenje ukinuo i slučaj vratio na novo odlučivanje.

I u ponovljenom postupku dubrovački sud je odobrio izručenje, Morina se ponovno žalio, a Vrhovni sud ovoga puta je odlučio da njegova žalba nije osnovana, odnosno da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje.

U sudaru kamiona i automobila DVE OSOBE POVREĐENE

"Najveći deo žalbe odnosi se na pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja jer iz sadržaja žalbe sledi da on smatra da je sud prvog stepena pogrešno utvrdio da su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje i da nije utvrdio da postoje određene prepreke za izručenje. Međutim, sud prvog stepena je sve odlučne činjenice pravilno i potpuno utvrdio", stoji u poslednjem rešenju Vrhovnog suda, u utorak objavljenom na njihovoj internet stranici.

Zaključili su i da se iz tvrdnji koje je Morina izneo u svojoj žalbi "ne može opravdano pretpostaviti da će Morina u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uverenja biti diskriminisan tokom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan".

Svoju odluku Vrhovni sud treba proslediti prvostepenom sudu u Dubrovniku koji o svemu treba obavestiti ministra pravde kako bi doneo konačnu odluku.

Prema nepotvrđenim informacijama Morina je u međuvremenu u Hrvatskoj zatražio i azil, što bi moglo uticati na konačnu odluku o izručenju.

#Albanija

#Dron

#Ismail Morina

'