AKTUELNO

Srđan Lalić, visokopozicionirani pripadnik klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji je juče tokom skoro dva sata svedočenja priznao šest nerešenih ubistava i tri obuhvaćena optužnicom, danas je nastavio svedočenje. On je pričao i o ubistvu Milana Ljepoje.

- Pomenuo sam nalog Leon s kog je Miljković kucao s raznim ljudima iz škaljarskog klana, pa i sa Veljkom Banovićem zvanim Votka, koji je na skaju bio Hajduk. Banović je Miljkovića spojio sa nalogom Zvonce, rekao je da je čovek koji ima dobre resurse, puno ljudi koji bi vršili likvidacije i učestvovao je već u Ukrajini za Zvicera, to su bile prve informacije. Miljković se odmah spojio s tim nalogom, pokušao je da mu razotkrije identitet, obećao je da će mu dati blindirani automobil, rekao mu je da treba da se čuva, pitao ga kako se čuva. Ljepoja mu je poverovao, poslao je Miljkoviću fotografiju lične karte za ovlašćenje za blindu i tako je Miljković otkrio njegov identitet - otkrio je Lalić kako su došli do Pink pantera Marka Ljepoje.

Miljković mu je zakazao sastanak za 9. decembar 2020. godine kod Laste, kako bi došao da preuzme blindirani automobil koji mu je obećao Miljković.

- Blindirani BMW 7 ja sam dan pre odvezao u kuću u Ritopek, taj snimak je objavljivan, vidimo se ja, Veljko i Marko kako uparkiravamo blindu u dvorište sa desne strane. Pripremljen je i hekler i koh za tu otmicu. Belivuk je ispalio tri metka u jednu vreću od peska u bunkeru. Sutradan smo svi došli u kuću u ranim jutarnjim satima. U prostoriji levo od garaže, kod stepenica, bili su Veljko, Marko, Janković i Draganić. Janković je držao u rukama hekler, za slučaj da Ljepoja potegne oružje - naveo je svedok saradnik, govoreći kako su pripremali ubistvo Nišlije.

Ljepoju je na parkingu kod Laste pokupio Dejan Tešić.

- U kući je postojao usisivač, mi smo ga upalili, hteli smo da isceniramo da se blinda usisava, a i da se ništa ne čuje ukoliko se nešto desi tokom otmice. Tešić je ušao sa Ljepojom, po unapred pripremljenom planu, sećam se da je nosio jaknu, košulju, pantalone i lakovane cipele, Tešić ga je obuhvatio otpozadi rukama, da ga onemogući da potegne oružje. Ja sam ga uhvatio za revere i džudo tehnikom čišćenja savladao ih i pali smo sva trojica. Izleteli su i ostali. Veljko je nekoliko puta petom stao na lice, na levu stranu lica, zgazio Ljepoju u predelu vilice. Kod mene su stajale lisice, vezao sam mu ruke pozadi, uveli smo ga u skrivenu prostoriju. Veljko je tokom udaranja povredio nogu, znam da je šepao - ispričao je Lalić i naveo da su ga skinuli u donji veš.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

- Brzo je shvatio u kakvoj je situaciji. Levo oko mu je već bilo zatvoreno, usna naduvena. U garaži je bilo krvi od udaraca, zato je tu i nađen njegov DNK. Postavili smo ga u metalnu stolicu u skrivenoj prostoriji, počelo je ispitivanje, dao je brzo šifru od "skaja", Veljko i Marko su otišli gore da provere telefon. Pokazivali su Ljepoji slike, imao je sliku Zvicerovog kuma, priznao je svoju ulogu u pokušaju ubistva u Ukrajini, objasnio je to finansijskim motivom, da više nema finansija od pljački, a da je planiranje likvidacija slično kao planiranje pljački. Dao je dosta informacija, o likvidaijama koje su planirane - rekao je Lalić tvrdeći da Ljepoja nije puno tučen.

Naveo je da je Pink panter na ruci imao skup sat, limitirane serije, koji je Miljković dao Draganiću.

- Praksa je bila da se sav novac koji je nađen kod žrtava da Draganiću. Imao je pet ii šest hiljada dinara, lančić od bižuterije koji je bačen, uništen kao i garderoba - naveo je svedok sasradnik, objašnjavajući da je on zatim konzervirao Ljepojin DNK na hekler.

- Kada sam je okrenuo video sam kako Belivuk i Hrvatin dave Ljepoju, krkljao je. Ja sam se protivio, uzeo sam taj kabl. Video sam da mu je šaka slomljena, predložio sam da bude humanije ako to mogu da kažem, uzeli smo taj kabl, stegli ga, lice mu je poplavelo. Veljko je podmetnuo braon kadicu ispod njegove glave i prerezao mu vrat, puno je krvi izletelo - opisao je detalje ubistva Ljepoje.

Belivuk, Marko Budimir i svedok saradnik Hrvatin, potom su uništili telo, a Draganić je kako je naveo, uvek bio zadužen za mašinu za mlevenje, a potom mu je on pomogao da crevom očiste prostoriju.

Autor: