AKTUELNO

Viši sud u Beogradu osudio je danas na tri godine zatvora anesteziologa Stanoja Glišića zbog nesavesnog lečenja trogodišnje Anje Grahovac, preminule posle operacije očiju na klinici "Perfekta" 2007. godine.

Istom presudom, zbog nedostatka dokaza, oslobođeni su optužbi za krivično delo “teško delo protiv zdravlja ljudi” oftalmolog Božidar Ilić, vlasnik ordinacije "Ilić", koja je koja je od klinike "Perfekta" iznajmila salu za operaciju, zatim suvlasnik klinike "Perfekta" Dejan Milutinović (43) i Milan Vasiljević koji je bio optužen za pomaganje u izvršenju pomenutog krivičnog dela.

Anja Grahovac je operisana 21. maja 2007. godine od katarakte, a preminula je dve nedelje kasnije, 4. juna, usled oštećenja na mozgu izazvanih manjkom kiseonika pri operaciji.

Porodica preminule devojčice upućena je da u parnici ostvaruje imovinsko pravni zahtev.

Glišić je osuđen za krivično delo “teško delo protiv zdravlja ljudi”, jer je očigledno nesavesno postupao i nije blagovremeno preduzeo neophodne radnje nakon poremećaja stanja devojčice, navela je sudija Violeta Jovanović čitajući presudu.

Ona je rekla da je devojčica preminula usled nedostatka kiseonika, što je izazvalo poremećaje i drugih funkcija u organizmu, te da je tek nakon četiri sata sanitetskim kolima transportovana na Institut za majku i dete, gde je dve nedelje kasnije preminula usled komplikacija nastalih zbog nedostatka kiseonika tokom operacije.

Sudija Violeta Jovanocić je saopštila da su ostala trojica oslobođena, jer tužilaštvo nije dokazalo da su izvršili pomenuto krivično delo jer je za njega potrebno da lekar pruža lekarsku pomoć, što ovde nije bio slučaj.

Da li su mogli biti optuženi za neko drugo delo, nije na sudu da opredeljuje, napomenula je sudija.

Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo i osuđeni imaju pravo da izjave žalbe Apelacinom sudu u Beogradu, koji ima mogućnost da tu presudu potvrdi, da je preinači, ali i da je ukine i naloži ponavljanje suđenja.

Tužilaštvo je tražilo od suda da ih oglasi krivim i najstrože osudi po zakonu, jer smatra da su nesavesnim postupanjem i neprimerenim lečenjem doprineli smrti trogodišnje devojčice.

Okrviljeni su negirali odgovornost tvrdeći da su radili savesno.

Prema navodima optužnice koja je ranije objavljena, Milutinović nije obezbedio prethodnu proveru ispravnosti aparata za anesteziju i pripadajuću bezbednosnu opremu, niti je obezbedio proveru kvaliteta medicinskih gasova kiseonika i azot-suboksida i, uprkos tome, dozvolio je operaciju devojčice.

U operaciji je korišćen aparat za anesteziju koji je uvezen ilegalno i bez dokaza o upotrebi, stopi amortizacije i tehničkom stanju.

U toku operacije došlo je do poremećaja u snabdevanju mozga kiseonikom i slabljenja i gubitka pulsa, navodi se u optužnici i dodaje da Ilić nije reagovao sve dok srce nije usporilo rad, a lice pacijenta promenilo boju.

Optužnica navodi da je anesteziolog Glišić "da bi prikrio nesavesno postupanje i da je mozak pacijenta trpeo hipoksiju", naveo da je najniži nivo oksigencije tokom operacije bio 96 odsto.

Devojčica, koja je bila u komi tri sata posle vremena kada je trebalo da se probudi, sanitetskim kolima Instituta za majku i dete prevezena je u tu bolnicu, gde je dve nedelje kasnije preminula usled komplikacija nastalih zbog nedostatka kiseonika tokom operacije.

Vasiljević se tereti da je naknadno izdao uverenje o ispravnosti aparata.

#Presuda

#Zatvor

'