AKTUELNO

Ranko Radošević, takođe poznat pod nadimkom Eskobar iz Nikšića, koji je danas likvidiran u Rušnju, godinama je povezivan sa mnogim imenima iz kriminalnog miljea u Srbiji i Crnoj Gori.

Radošević je u policijskom dokumentu SOCTA - Procena opasnosti od organizovanog kriminala upisan kao član kriminalne organizacije Nikšićanina Radomira - Bobana Baćovića.

Takođe, automobil, koji se vodio na Nikšićanina, početkom 2021. godine pronađen je u voznom parku nakon hapšenja grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su optuženi za nekoliko monstruoznih ubistava.

Iznuda advokata

Radoševićevo ime se u medijima pominje od 2006. godine kada je sa tadašnjim vođom "bežanijskog klana" Goranom Mijatovićem hapšen zbog iznude nad advokatom Branimirom Guglom u Beogradu. Mijatović je nakon tog ubijen.

Nakon toga mediji su o Radoševiću pisali u januaru 2014. kada je beogradska policija u akciji „Grom” pretresla i njegovu kuću u Barajevu. Tada je kod Radoševića zatečen Baćovićev rođak Rajko Baćović Džeger.

Radoševićevo ime se pominjalo na suđenju pljevaljskom narko-bosu Darku Šariću. U sudskom procesu, tokom suočavanja sa svedokom saradnikom Nebojšom Joksovićem, optuženi Šarić je izjavio da “Joksović laže kako bi zaštitio Ranka Eskobara iz Nikšića”.

Takođe, njegovo ime pojavilo se u piramidi zloglasnog škaljarskog klana, i to kao deo nikšićke grupe sa kojom je klan sarađivao.

Jezive pretnje advokatu Guglu pred ubistvo

Kako su tada pisale Novosti, Radošević je bio deo grupe koja je pretila beogradskom advokatu Branimiru Guglu.

- 'Ubićemo te ako ne vratiš novac!' 'Silovaćemo ti sina!' 'Skinućemo te nagog i takav ćeš šetati po Terazijama! - preneli su tada oni navode policijske krivične prijave, koja se odnosila na grupu Gorana Mijatovića (35), zvanog Mita, vlasnika FK "Bežanija". Pored direktora fudbalskog kluba, zbog iznude, Prvom opštinskom sudu u Beogradu tada su privedeni su i njegovi saučesnici - Aleksandar Jevtić (30), zvani Saša, sa Voždovca, i upravo Ranko Radošević (36), pod nadimkom Ranko Crnogorac, rođen u Nikšiću sa prebivalištem u Barajevu.

Hapšenje tročlane grupe, beogradska policija izvela je pod šifrovanim nazivom "Stadion". Akcija je počela posle prijave advokata da Mijatović, njemu i članovima porodice, preti smrću. Kako se navodilo u Prvom opštinskom tužilaštvu, Gugl je u avgustu 2005. godine od Mijatovića pozajmio 6.000 evra. Po dogovoru, za dvadesetak dana advokat je morao da vrati novac sa kamatom, ukupno - 7.500 evra.

Video: Pink.rs

- U predviđenom roku vratio sam 4.500 evra - ispričao je Gugl policiji. - Ali, onda sam i sam uhapšen. U pritvoru sam bio pet meseci i nisam mogao da vratim ostatak duga.

Po izlasku iz Centralnog zatvora gde je bio zbog prevara "teških" više stotina hiljada evra, sa Guglom su kontaktirali Mijatović i njegovi saučesnici i rekli mu da je dug narastao na 11.000 evra. Beogradski advokat je odmah prijavio pretnje policiji. Već 6. marta, na razgovoru u policijskoj stanici bio je Mijatović. Prema navodima prijave iz SUP, vlasnik FK Bežanija je upozoren da ne preti Guglu i da spor oko novca reše sudskim putem.

- Cinkarošu! - odmah se Mijatović javio Guglu.

Posle razgovora u policiji usledio je novi rok. Advokat je do kraja marta morao da vrati 2.000 američkih dolara, a 15. aprila ostatak od - 11.000 evra!

Za svaki slučaj, Mijatović i Radošević su presreli Gugla nedaleko od njegove advokatske kancelarije u Jevrejskoj ulici. Tada ga je, nekoliko puta, ošamario Mijatović.

U "Stadionu" je prvi uhapšen Jevtić, kojem su lisice stavljene na ruke kada je u Guglovoj kancelariji preuzeo crvenu kovertu sa 2.000 dolara (sve novčanice obeležene). Mijatović i Radošević uhapšeni su na stadionu OFK Beograda na Karaburmi.

Radošević (54) ubijen je jutros u kafiću na pumpi u Rušnju, dok je pio kafu. Sumnja se da je duže vreme praćen, s obzirom na to da je svakog dana u isto vreme dolazio na to mesto. Ubice su nakon zločina pobegle folksvagenom, koji su zapalili na Petlovom brdu, a više o tome pročitajte u odvojenoj vesti.

Autor: