AKTUELNO

Uroš Pašajlić, otac koji se tereti da je godinama kao roba držao ćerku (8) zarobljenu u stanu punom đubreta, uhapšen je juče na Karaburmi, u štek stanu svog prijatelja.

Kako je "Blic" saznao od komšija, on je kod svog jataka došao pre tri dana, dok je policija aktivno tragala za njim. Do stana u kom je bio skriven došao je automobilom, koji je, lukavo, ostavio na početku ulice, pokušavajući da zavara trag.

- Videli smo da je došao pre neki dan, uredno nam se javio, mada smo ga mi viđali i letos, družio se sa momkom kod kog je došao - kažu komšije za "Blic" i dodaju:

- Nismo mogli da ga povežemo uopšte sa prvim fotografijama koje su izašle u medijima. Pogotovo ne da bi bio u stanju da uradi tako odvratnu stvar. Nije se pojavljivao na ulici otkad je došao tu. Sreli smo ga samo jednom da je izlazio iz stana, kada je otišao po ranac iz parkiranog automobila kojim se dovezao.

Međutim, Urošev prijatelj, koji ga je krio, nekoliko puta je išao u nabavku, objašnjavajući komšijama koje je sretao da mu je tu "neki drugar".

Foto: TV Pink Printscreen

- Čuli smo ih da se smeju i pričaju, da li su gledali televiziju ili nešto na kompjuteru, ne znam. Nisu pravili nikakvu galamu ili nered, sve je delovalo sasvim normalno. Generalno momak koji ga je krio nije nikada pravio probleme, iako je pre nekoliko godina deportovan iz Nemačke, ali ne znam zbog čega - navodi čovek koji živi u komšiluku.

Kako smo saznali na licu mesta, muškarac kog kog se krio otac bavi se IT tehnologijama, u četrdesetim je godinama, u Nemačkoj ima rodbinu, a u Beogradu živi veoma skromno. Uhapšenog oca iz pakla znao je već neko vreme, ali nije poznato, kako kažu komšije, da li je uopšte znao da Uroš ima ćerku koju drži zatočenu.

- Danas oko 17 časova videli smo grupu ljudi koja obilazi kraj, pa su ušli i u dvorište. Izašli smo da pitamo da li je sve u redu i šta im treba, bili su to policajci u civilu, koji su tražili tog Uroša. Pokazali su nam sliku i rekli smo da smo ga videli pre neki dan, ali ne znamo da li je i dalje tu - objašnjava naš sagovornik.

Policajci su potom pozvonili na vrata štek stana, ali niko nije otvarao. Onda su počeli da lupaju, pa je Pašajlićev jatak otvorio vrata. Ubrzo zatim čulo se glasno pitanje "gde je on", jer se Uroš, očigledno krio. Inspektori su ga vrlo brzo pronašli.

Foto: Pink.rs

Otac iz pakla uhapšen je bez ikakvog opiranja, a dok su ga odvodili sa lisicama na rukama samo je ćutao. Nakon što su njega odveli, nekoliko policajaca je ostao sa muškarcem čiji je stan, kog su ispitivali.

Komšije kažu da su čuli preturanje, lupanje fioka, te sumnjaju da su inspektori tražili još neke dodatne dokaze.

- U šoku smo da je takav čovek bio u našem kraju danima i zaista smo ga znali iz viđenja, ali ne znamo što je on uopšte pristao da ga krije. A znao je sigurno da ga policija traži, sigurno je pročitao u novinama. Ne znamo šta će sada biti sa njim - zaključili su naš razgovor uplašene komšije.

Stanje devojčice

Devojčica (8), koju je, kako se sumnja, otac držao u kadi i zlostavljao u stanu na Zvezdari nalazi se u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj. Kako je rečeno u ovoj ustanovi, devojčica je primljena radi rehidratacije i realimentacije, odnosno uspostavljanja normalne ishrane.

- Ona joj je neophodna zbog stanja teške i dugotrajne pothranjenosti - kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi za Telegraf.rs.

Pokrenuta kontrola institucija

Foto: Pink.rs

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu objava u medijima da je u beogradskom naselju Mirijevo otac godinama držao svoje dete u izolaciji u stanu u lošim higijenskim uslovima, ali i da je porodica od rođenja deteta na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad Beograd, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada šest nadležnih organa.

Podsetimo, jeziv slučaj zlostavljanja deteta otkriven je kada je Beograđanka I. L. prijavila policijskoj stanici Palilula da ju je muž Pašajlić brutalno tukao, kao i da već duže vreme drži svoju ćerkicu kao roba.

Žena je imala vidljive povrede, a prema prvim informacijama izjavila je da ju je nevenčani suprug glavom udario u nos i da je tako zadobila prelom.

- Ona je ispričala da ju je udario glavom u glavu i da misli da joj je slomio nos. Tada je ispričala i da on drži ćerkicu od osam godina godinama zatvorenu u stanu na Zvezdari. Ćerkicu je, kako je navela I. L, osumnjičeni dobio u braku sa drugom ženom - kaže izvor "Blica".

#Uroš Pašajlić

#Zvezdara

#devojčica