AKTUELNO

Uroš Pašajlić (38), kog je policija prekjuče uhapsila nakon četiri dana potrage zbog sumnje da je ćerku (8) godinama držao zatočenu u kadi u stanu u beogradskom naselju Mirijevo, danas bi trebalo da bude saslušan u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Devojčica, kako se navodi, nije izašla iz stana godinama, već je gotovo sve vreme bila u kadi u kupatilu, a takođe nije išla ni kod lekara, kao ni u školu.

Danas se očekuje da osumnjičeni iznese odbranu pred tužiocem, nakon čega će se preduzeti sve neophodne dokazne radnje u cilju utvrđivanja svih navedenih krivičnih dela koja se osumnjičenom stavljaju na teret.

Foto: TV Pink Printscreen

Politički filozof Dragoljub Kojćić komentarišući nedavni stravičan slučaj maltretiranja ćerke na Mirijevu, kaže da je Beograd postao megalopolis, i teško je pratiti pojedinačne sudbine.

- Ja u mom kraju, vidim čoveka pored, i shvatim da živi 20 godina pored mene, a da to nisam znao. Setite se slučaja iz Austrije kada je čovek 20 godina držao ćerku u zatočeništvu. Ili čovek iz Hrvatske koji je bacio troje dece sa terase, sa prvog ili drugog sprata. Ovo je nešto najmpračnije - rekao je Kojčić.

Meni je interesantna uloga majke u svemu tome, komentariše Kojčić, pa dodaje:

- Krucijalne tačke u životu deteta, vakcinacija, pa polazak u školu, sistematski pregledi... - naveo je on, ističući da je nešto tako moralo da se primeti na vreme, a ne da institucije zakažu.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovo je najteži oblik patologije, objasnio je Kojčić.

Prof. dr Dejan Miletić predsednik Centra za globalizaciju istakao je da je vrlo zabrinut i kao otac dece koja idu u školi, i kao neko ko sa strane posmatra nivo brige o deci.

- Kao da je to neki mehanizam koji je uspostavljen. Kao da to nisu ljudi, kao da je svako za sebe tu. Po koji put se ovo dešava? Ovo nije prvi put. Ovde institucije socijalnog rada, obrazovne institucije zakazuju, pa ja ne znam šta reći u jednom devastiranom društvu... - naveo je Miletić.

Autor: