AKTUELNO

I. L. vanbračna partnerka Uroša Pašajlića, može da odgovara zbog neprijavljivanja nasilja.

I. L. vanbračna partnerka Uroša Pašajlića (38), koji je godinama držao ćerku L.P. (8) zaključanu u kupatilu u iznajmljenom stanu na Mirijevu, spasila je nesrećnu devojčicu tek kada je i sama dobila batine od svog dečka!

Sudeći po nalogu na Fejsbuku, ona i Uroš su u vezi bili oko četiri godine, pa je nejasno kako je Ivana sve te godine mogla da ćuti i ne prijavi takav zločin. Da je i te kako znala da Uroš kao roba drži svoje maloletno dete, govori i činjenica da ga je tek nakon što je dobila batine od njega u svom stanu u Krnjači, brže-bolje prijavila za nasilje, a onda se "setila" i male L.P., pa ga "otkucala" policiji.

Zbog takvog ponašanja je domaća javnost oštro osudila Ivanu, smatrajući da je ona saučesnik u ovom zločinu i da mora da odgovara za učinjeno delo.

Lažna heroina

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže za Informer da I. L. nije nikakav heroj, već da bi trebalo da snosi deo krivice zato što je znala da otac monstrum godinama drži ćerku zatočenu u stanu, a o tome je ćutala.

- Ta žena ispada nekakva dobrotvorka zato što je nakon nekoliko godina prijavila da neka devojčica preživljava spavajući u kadi i hraneći se smećem. Tek kad je ona bila ugrožena, kad je pred njenim vratima zaigrala mečka, e tad se tobože setila da postoji neko jadno dete koje samo, gladno i prljavo leži u kadi i živi kao pustinjak - priča Stanojevićeva i naglašava:

Stanojević: Ispitati sve odgovorne

Prema rečima Vesne Stanojević, potrebno je da se proveri svačija odgovornost u ovom slučaju!

- Sigurna sam da veći deo javnosti smatra da je I. L. i te kako odgovorna. Sa druge strane, očekujem da će nadležne institucije saopštiti tačne podatke o ovom slučaju, da će neko i iz njihovih redova snositi odgovornost i da nam se ovakvi slučajevi neće ponavljati - navodi naša sagovornica.

- Svakako, odgovornost te žene neka utvrđuju nadležni državni organi. Znam da će se ta žena braniti kako se plašila nasilnika, ali je u isto vreme živela sa njim. Posećivala je sa njim restorane, kafane i to je u redu, ali nije ako znaš i da neko siroto dete leži u smeću zaključano. Savest joj je proradila tek kad se taj muškarac njoj zamerio!

Da i te kako treba da snosi krivičnu odgovornost za ćutanje o tako monstruoznom činu, smatra i naš poznati advokat Toma Fila.

- Ako se dokaže da je znala za postupanje svog partnera, šta on radi ćerki, onda ona može da odgovara za krivično delo neprijavljivanja nasilja u porodici. A, realno gledajući, nije moguće da nije znala, ako je toliko godina bila sa njim. Ukoliko se dokaže da je znala za ove radnje, njoj se na teret može staviti nekoliko krivičnih dela za koje je predviđena isključivo zatvorska kazna. Može se teretiti i za podstrekivanje, prikrivanje, pomaganje, saučesništvo... Ukoliko se dokaže da je počinila neko delo, prilikom kazne imaće se u vidu da li je narkomanski zavisnik. To je za kaznu bitno - objašnjava Fila i ističe:

Hronologija slučaja

19.03. Uroš Pašajlić prebija svoju ljubavnicu I. L., najverovatnije u stanu u kom su živeli u Krnjači

24.03. I. L. odlazi u policiju, prijavljuje svog partnera i moli policajce da odu u stan na Zvezdari, gde je otac Uroš držao ćerku zatočenu . Ljubavnica je objasnila da je dete zaključano u toaletu i da je otac povremeno obilazi

25.03. Sat nakon ponoći policija u Ulici Ružice Sokić, u zaključanom kupatilu u kadi nalazi devojčicu. Neuhranjena i dezorjentisana, obučena je ležala u kadi. Prevezena je u bolnicu u Tiršovoj i nalazi se u stabilnom stanju

27.03. Beogradska policija raspisuje potragu za Urošem Pašajlićem zbog tri krivična dela - nasilje u porodici, zlostavljanje i zapuštanje deteta i protivpravno lišenje slobode

28.03. Uroš Pašajlić uhapšen je u stanu u Kornatskoj ulici na Karaburmi

30.03. Na saslušanju u tužilaštvu branio se ćutanjem, ali je naglasio da je godinama koristio narkotike i alkohol

- Ona je to morala da prijavi istog trenutka, a ne tek kada je partner prebio! To da li je ona vanbračna partnerka ili nije, ne umanjuje njenu odgovornost, a samim tim ni krivicu. To je dužnost svakoga građanina! Zato je ne opravdava nijedan status u tome!

Ispitati i sve nadležne

Pored I. L. i Uroša, u ovom slučaju, po svemu sudeći, biće od presudnog značaja da se utvrdi i odgovornost nadležnih iz Centra za socijalni rad.

Podsetimo, mala L.P. je spasena iz stana u Mirijevu u poslednji čas, jer je bila na ivici toga da umre od gladi. Nije u stanju samostalno ni da jede ni da stoji, ima jedva 15 kilograma, a medicinsko osoblje je hrani samo preko infuzije i tečnom hranom pošto ne može da žvaće. Zbog višegodišnje izolacije zaostala je u razvoju i psihički i fizički.