AKTUELNO

Poslednjih dana javnost je uzburkala vest o snimku nasilja nad maloletnim detetom, koji se munjevitom brzinom širi na društvenim mrežama.

Na ovom uznemirujućem snimku, stariji muškarac brutalno udara rukama i nogama dečaka koji pokušava da se zaštiti. Snimak nasilja objavila je pevačica Seka Aleksić, apelujući na nadležne organe da hitno reaguju i zaštite dete od daljeg nasilja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da svaki vid nasilja prijave policiji na broj 192, a važno je podići svest o značaju prijavljivanja nasilja i zaštite dece.

DETE MOŽE IMATI TRAJNE POSLEDICE ZBOG NASILJA!

Nasilje nad decom može imati dugoročne posledice na njihov fizički, emocionalni i mentalni razvoj. U ovom konkretnom slučaju, mladić koji je bio žrtva brutalnog nasilja može doživeti ozbiljne povrede, fizički i emotivni stres i traumu. Ovakvo iskustvo nasilja u ranom detinjstvu može imati dugotrajne posledice po mentalno zdravlje, kao što su depresija, anksioznost i posttraumatski stresni poremećaj.

Važno je naglasiti da nasilje ostavlja trajne ožiljke i da je njegova šteta nepopravljiva. Zato je važno da svi shvatimo koliko su ozbiljne posledice nasilja i da se kao društvo ujedinimo u borbi protiv ovog problema.

Važno je edukovati ljude i podići svest o ovom problemu kako bi se sprečila slična dešavanja u budućnosti. Potrebno je ulagati napore u prevenciju nasilja i obezbeđivanje adekvatne zaštite i pomoći za sve žrtve.

Takođe, i dalje se traga za 14-godišnjom Emilijom Jovanović iz Ćuprije i 18-godišnjim Aleksandrom Jovanović iz Sremske Mitrovice.

Za 10 godina je u Srbiji zabeleženo više od 140 slučajeva nestanka dece.

Novinarka Kurira Aleksandra Glišić se pozabavila ovom temom, pa je sa sagovornicima potražila odgovore zbog čega je statistika takva i kako nasilju i nestanku dece stati na put.

Glišić je razgovarala sa Igorom Jurićem osnivačem fondacije "Tijana Jurić" koji je rekao da su u realnosti brojke mnogo drugačije i da je u Srbiji samo prošle godine nestalo 1.523 dece, a da je pronađeno 1.518, a da je razlog uglavnom odlazak dece iz kuće.

- Veliki broj dece odlazi od kuća zbog problema u porodici, jer su u takvim situacijama deca često zanemarena ili zlostavljana. Međutim, nisu samo to razlozi, takođe razlozi mogu biti i ljubavne prirode. Roditelji su tek na petom mestu kada deca žele da potraže savet. Izgubili smo se i udaljili - rekao je Jurić.

Psiholozi, kao i Jurić, upravo ukazuju da roditelji moraju da budu bliži u odnosima sa decom!

Gost koji je pomogao u obrazloženju ove teme je Vladimir Ilić, koji stoji ispred udruženja "Prvi put s ocem".

- Pre svega, jako je važno deci dati vremena i prostora da se zbliže sa svojim roditeljima. Na kampovima koje mi organizujemo deca imaju vremena da u prijatnoj atmosferi pričaju o temama koje su za njih važne, a da u svakodnevnim obavezama ne stignu da pričaju o tome detaljnije. Takođe, imamo razne radionice, koje decu uključuju u različite teme. Isto tako imamo i onlajn sastanke gde se aktivno bavimo različitim tehnikama i kursevima. Na adekvatan način se bavimo decom - rekao je Ilić.

Autor: