AKTUELNO

Istraga masovne pucnjave u kojoj je dečak ubica (13) u 8:40 časova 3. maja ove godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru ubio osmoro učenika, čuvara škole, a ranio šest vršnjaka i nastavnicu, i dalje je u toku, a kako navodi izvor iz ovog slučaja, čekaju se rezultati veštačenja koji su ključni.

- Na veštačenju su pištolj, telefon, kompjuter, njegova garderoba, kao i lične beleške pod koje spadaju - njegove sveske, knjige koje je čitao... Poenta je da se utvrdi koga je sve zvao, šta je tačno pričao sa osobama sa kojima je bio u kontaktu, da li se svađao sa nekim, da li je imao neku simpatiju, neuzvraćenu ljubav, zašto su mu većnim devojčice bile meta, da li je nekome pretio, da li je njemu neko pretio - kaže izvor iz istrage i dodaje:

- Kompjuter se češlja bukvalno do dana od kada je počeo da ga koristi. Dakle, istražuje se do tančina šta je gledao, čime se zanimao... Takođe se istražuje da li je gađanje vežbao negde drugde osim u streljani sa ocem. Ispituje se i da li je možda nekome najavio šta će da uradi. Takođe, nije poznato kako je dečak znao šifru očevog sefa - rekao je izvor iz istrage.

Inače, dečaku je bilo potrebno oko 120 sekundi da upuca 16 osoba, da za to vreme promeni šaržere, iskoči kroz prozor i pozove policiju.

Prema informacijama iz istrage, dečak je u sredu u 8.40 ušao u školu, a dva minuta kasnije pozvao policiju u 8.42 sati. Počinio je zločin sa pištoljem CZ99 koji je uzeo od oca. U rancu mu je nakon hapšenja nađen još jedan pištolj kao i 4 Molotovljeva koktela. U krvavi pir krenuo je i sa pet šaržera.

Inače, njegov otac se sumnjiči da je oružje ostavio neobezbeđeno. Na sve optužbe istražitelja, otac je rekao "da nije kriv".

Podsetimo, poznati radiolog u svom stanu u sefu imao je 5 pušaka i dva pištolja.

Od svoje 12 godine sa ocem je odlazio u jednu poznatu streljanu u Beogradu, a u njoj je bio i mesec dana pre zločina.

Nakon hapšenja maloletnik nije pokazao ni trunku kajanja. Bio je hladan, a policajcima je, navodno, da je "psihopata koji mora da se smiri".

Dečak se trenutno nalazi na psihijatrijskoj klinci.

Preminula devojčica ranjena u školi na Vračaru, ona je 10. žrtva

Devojčica koja se 12 dana borila za život preminula je u ponedeljak od povreda koje je zadobila u stravičnoj pucnjavi koja se dogodila u Osnovnoj Školi "Vladislav Ribnikar" kada je dečak ubica počinio masakr. Lekari UDK "Tiršova" su svih 12 dana činili nadljudske napore da spasu njen život. Ona je deseta žrtva, a nalazila se na spisku koji je dečak napravio pre zločina.

Ona se na "listi" našla sa navodno još 15 učenika odeljenja u koje je išao i sam dečak koji je izvršio krvavi pir. Ipak, nisu svi učenici koji su ubijeni ili ranjeni bili na spisku koji je 13-godišnjak napravio.

Autor: