AKTUELNO

Porodica, prijatelji, građani Srbije, oprostili su se danas od Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" i jednog od najznačajnijih lidera Srba sa Kosova i Metohije. Ivanović je sahranjen u Beogradu u Aleji zaslužnih građana

13.35 - Oliver Ivanović sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Pored porodice i stranačkih kolega od Ivanovića se danas oprostio veliki broj građana iz cele Srbije, koji su od jutros odavali poštu ubijenom političaru sa KiM - u tišini su palili sveće i ostavljali cveće.

Foto: Tanjug

13.34 - U ime Ivanovićevih prijatelja i porodice na grobu se prisutnima obratila naša poznata karatistkinja Tanja Petrović.

Foto: Tanjug

Bio je kosovski vitez. Nećemo o njemu pričati u perfektu nego u prezentu i futuru. Njegovo sinovi su budućnost Srbije, Kosovo je bilo tvoj usud i tvoja istina. Pronaći ćemo zlikovca, kazniće ga Srbija, i već vidimo da je tvoje stradanje dalo prvi rezultat Srbija je ujedinjena. Ti nisi perfekt, jer si svoju ljubav preneo na Srbiju. Imala sam privilegiju da budem tvoj učenik i prijatelj. Vodio si hrabro klub "Ktitor" naoružan samim vitezovima. Borio si se srcem znanjem istinom veštinom i osmehom. Tako si vodio i Srbiju. U carstvu nebeskom gde si se uputio nema laži, samo istina!

13:07 - Povorka je krenula do mesta gde će Ivanović biti sahranjen.

13.05 - Nakon opela kovčeg sa posmrtnim ostacima Olivera Ivanovića celivali su patrijarh Irinej, supruga Milena i članovi porodice

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

12.59 -  Vladika Teodosije rekao je u govoru da je nakon ubistva Olivera Ivanovića u srcima svih ostala velika praznina.

Bio je hrišćanin i patriota i ponosni smo što smo ga imali za brata i prijatelju. Borio se za pravdu i istinu za ljude na KIM. On se nije štedeo kada je trebalo čuvati Srbe 1999. Misli su mu bile jasne i kristalne pa su ga slušali i Srbi i Albanci. Uvek je tešio druge, ne rečima političara nego iskrenog čoveka i prijatelja. Plenio je hrišćanskim optimizmom, pomagao je svima. Ni kada je bio u pritvoru nije u njemu bilo očajanja, nego vere u Božju pravdu. Oliver ostaje sa nama kao simbol borbe za istinu i pravdu

On je naglasio da se Ivanović nije štedeo ni u junu 1999. godine kada je trebalo braniti Kosovsku Mitrovicu i ostale gradove kao i kada je govorio o stradanju srpskog naroda i svetinja posle rata pred prestavnicima međunarodnih organizacija.

- Slušali su ga svi sa pažnjom i stranci i Srbi, a neretko i mnogi Albanci. Za njega je Kosovo i Metohija bilo više od teritorije i politike - rekao je Teodosije i dodao da su reči Olivera Ivanovića imale težinu, jer su bile reči iskrenog čoveka. P

12.30 - Vladika raško - prizrenski Teodosije u prisustvu patrijarha Irineja služi opelo ubijenom Oliveru Ivanoviću ispred crkve Svetog Nikole na Novom groblju.

Foto: Tanjug

12.25 - Sahrani prisustvuju i patrijarh Irinej, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, francuski humanitara Arno Gujon, gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

12.10 - Porodici Olivera Ivanovića koji je ubijen u utorak ujutru u Kosovskoj Mitrovici saučešće je izjavio i Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova. Iispred crkve Svetog Nikole na Novom groblju došao i vladika raško-prizrenski Teodosije koji će održati opelo pokojniku.

Foto: Tanjug

12.00 - Na sahranu je došao i Dragan Marković Palma. Saučešće porodici izjavili su i predsedni SNV Milorad Pupovac, kao i Srđan Đoković, otac Novaka Đokovića.

Foto: Tanjug

11.30 - Veliki broj građana se oprašta o Ivanovića. Neprekidno pristižu, ostavljaju cveće i pale sveće.

11.10 - Od Olivera Ivanović  oprostio i predsednik Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Porodici Olivera Ivanovića su saučešće izjavili i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, ministri Rasim Ljajić i Nenad Popović.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

11.30 - Neutešna supruga Milena plače i ponavlja: "Uzeše mi ga, šta ću sada".

Foto: Tanjug

11:05 - Delegaciju Vlade Srbije na sahrani Olivera Ivanovića predvodiće premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Foto: Tanjug

11:00 - Ispred crkve na Novom groblju u Beogradu polako se okupljaju građani koji izražavaju saučešće porodici ubijenog Olivera Ivanovića.

Foto: Tanjug

Kovčeg sa telom Olivera Ivanovića je ispred kapele, a građani pale sveće, ostavljaju cveće i odaju poštu lideru GI "Sloboda, demokratija, pravda".

Saučešće primaju supruga Milena Ivanović, njegovi brat i sestra, kao i drugi članovi porodice.

Foto: Tanjug

Opelo u crkvi Svetog Nikole u 12.00 držaće vladika raško-prizrenski Teodosije, a pre toga i parastos u crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Foto: Tanjug

Kovčeg sa posmrtnim ostacima Olivera Ivanovića prebačen je juče oko 18.00 iz Kosovske Mitrovice u kapelu na Novom groblju u Beogradu, gde će gradjani, do sahrane, moći da mu odaju poštu.

Foto: Tanjug

Ivanović je ubijen u utorak, 16. januara, ispred sedišta SDP u Kosovskoj Mitrovici.

U sredu je više hiljada građana u Kosovskoj Mitrovici odalo poštu u mimohodu Ivanoviću, čije je telo bilo izloženo u sedištu inicijative.

Pročitajte još: Kovčeg s telom Olivera Ivanovića dopremljen na Novo groblje u Beogradu (FOTO)

#Oliver Ivanović

#Sahrana

'