AKTUELNO

Bliži se 24. godišnjica krvave likvidacije Željka Ražnatovića Arkana (48), koji je ubijen 15. januara 2000. godine u hotelu "Interkontinental".

Veo misterije na trostruko ubistvo nije nestao do dana današnjeg. Sem organizatora ubistva komandanta Srpske dobrovoljačke garde decenijama se nagađa o pozadini i motivima ove likvidacije.

Takođe, mnogi se pitaju da li je Arkan video da mu preti opasnost dok je pričao da najbližim prijateljima. Na poslednjoj fotografiji pred smrt sedeo je sa čuvenim bankarem Ljubomirom Mihajlovićem, koga su prijatelji zvali Ljuba Šiptar zbog porekla sa Kosova i Metohije.

Ljuba Mihajlović bio je jedan od miljenika predsednika Slobodana Miloševića,, On je posle gotovo dve decenije od ubistva govorio o poslednjem susretu sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, komandantom Srpske dobrovoljačke, samo nekoliko minuta pre likvidacije u hotelu "Interkontintal" u Beogradu, i otkrio šta mu je Arkan rekao pred smrt.

- Tog dana kad je poginuo, išao sam na bazen u "Interkontinental". Arkan je sedeo u separeu i pozvao me da dođem.

Foto: E-Stock/Đenka

Rekao mi je: "Danas sam najsrećniji čovek, ne dugujem nikome ništa. Nešto sam Mandi dugovao. Mando, reci Mihajloviću da li sam ti vratio juče dug. Odsad ću da se posvetim Obiliću. Valjda ćemo ja i moja baba (kako je Cecu u šali zvao pred prijateljima) živeti lepo. Ako godišnje prodamo bar jednog fudbalera za 100.000 maraka, biće dovoljno za nas i decu" - priseća se Mihajlović.

Tad je nastala i čuvena fotografija na kojoj su, između ostalih, Ražnatović i Mihajlović, a Arkan je ubijen samo pet minuta nakon što je Mihajlović otišao na bazen. Samo nekoliko minuta kasnije usledio je krvavi napad i trostruko ubistvo.

On je ispričao da je nekoliko dana posle ubistva Arkana Ceca od njega tražila pozajmicu od 150.000 maraka da bi platila izvođača radova, što joj je odobrio.

- Onda me je ispitivala policija, zašto sam joj dao. Kako da ne dam, to je moj klijent, ja sam novac dao uz kamatu - rekao je Mihajlović.

Foto: E-Stock/Đenka, Pink.rs/R. Lazarević

U beogradskom "Interkontinentalu" se 15. januara 2000. godine dogodilo trostruko ubistvo, koje se i dan-danas pamti. U holu, u to vreme jednog od najluksuznijih srpskih hotela, na samom početku novog milenijuma, ostala su tela Željka Ražnatovića Arkana (48), Milenka Mandića Mande (44) i Dragana Garića (47).

Zločin počinjen 15. januara 2000. godine u 17 časova i pet minuta, uzdrmao je Srbiju, a usledila je lavina brutalnih razračunavanja pod maskom "osvete za komandanta". Policija je zahvaljujući nizu srećnih okolnosti vrlo brzo uhapsila osumnjičene, a kao direktni izvršilac na 35 godina zatvora osuđen je Dobrosav Gavrić, koji je tog krvavog popodneva i sam ranjen. U žrtve je pucao s leđa, dok su sedeli u separeu, a njega je pogodio Arkanov telohranitelj dok je bežao iz hotela. U to vreme Gavrić, rodom iz sela Trbušnica kod Loznice, imao je samo 23 godine i radio je u beogradskoj policiji. U vreme zločina bio je na bolovanju.

Autor: