AKTUELNO

Ne postoji bračni par na planeti koji se nikad nije našao u sukobu. Jednostavno je nemoguće slagati se sa nekim oko svega i neminovno je da pre ili kasnije dođe do svađe.

Svi oni koji kažu da nikad nisu ukrstili koplja sa voljenom osobom, jednostavno ili nisu dovoljno dugo u braku ili sebe sprečavaju da budu iskreni prema partneru kada se sa nečim ne slažu.

Naime, jedna od najbolje čuvanih tajni za rešavanje sukoba sa voljenom osobom u braku je korišćenje posebne šifre kada stvari postanu previše zategnute. Bitka oko moći u braku može dovesti do čestih sukoba, ali tajna šifra u tim situacijama može vam omogućiti da rasterate veliku napetost.

Kako se koristi tajna šifra u toku svađe?

Ako ste u braku već par godina, prepoznaćete se u ovakvoj priči: vaš suprug je nešto rekao što vam se nije dopalo i vi ste reagovali oštrim tonom. Iznerviran vašim tonom, vaš suprug vam uzvraća istom merom i ubrzo sitnica koja je aktivirala svađu, postaje potpuno nebitna u celoj priči jer jedno drugo već gađate “šerpama i loncima”. Čitava situacija je utoliko smešnija jer je povod za svađu bio taj što se vaš suprug požalio kako “uvek” on vadi posuđe iz mašine. Ali, vama nije ni malo smešno jer sada sedite preko puta supruga i gledate ga besno, ne znajući kako da popravite ovu situaciju.

Ovakvih primera je mnogo u svakodnevnom životu. Borba oko trivijalnih stvari je nešto u šta bivamo uvučeni bez ikakve najave. Zapravo najmanja sitnica u danu je potencijalna “mina” na koju ako stanete možete da očekujete ogromnu eksploziju. Dakle, šta stručnjaci za odnose savetuju?

Koristite šifru za sukobe

Kada tenzije krenu da rastu i kada vam se čini da će se obična sitnica pretvoriti u pravi rat, savet je da iskoristite dogovorenu šifru za svađe. Na ovaj način pauziraćete ono što se dešava i imati vremena da promenite redosled događaja. Vaša svađa ne mora nužno da se završi durenjem u uglu. Njoj može da se prekine tok.

Postoji par pravila koja bi trebalo da poštujete:

Šifra bi trebalo da je reč koja je oboma smešna

Kada jedno izgovori šifru, drugo je u obavezi da je uvaži i prekine “paljbu”. Tada je potrebno da provedete najmanje pola sata u tišini kako biste se smirili.

Pronalaženje šifre za zaustavljanje svađe može da bude zabavno. To može da bude ime lika iz crtanog filma, vaše omiljeno voće ili bilo šta drugo što može da vam izmami osmeh na licu kada ga izgovorite. Element zabave je važan jer vas sprečava da ono oko čega se svađate shvatite previše ozbiljno. Osim toga on ima moć da vam misli usmeri ka pozitivnim stvarima kada ste u toku rasprave.

Autor: