AKTUELNO

Posle 10 dana opsežne potrage za malom Dankom Ilić (2) iz Bora, u četvrtak ujutru stigla je jeziva vest da je devojčica ubijena, a sve nade da će biti pronađena živa i zdrava, zauvek su ugašene. Za njeno ubistvo su osumnjičeni Srđan Janković (50) i Dejan Dragijević (50).

Predrag Savić, advokat, je za Novo jutro sa Jovanom Jeremić, otkrio kolika zatvorska kazna verovatno čeka osumnjičene za ubistvo male Danke Ilić, ali i ukazao na nedostatak empatije koji su oni pokazali.

Ako ostane na snazi trenutna kvalifikacija da je to krivično delo teškog ubistva iz člana 114, stav 9, preti im kazna od 10 godina zatvora do doživotne robije. Ja mislim da ovde ima elemenata da se u kvalifikaciju ovog dela uvrsti i činjenica da su oni ovo delo izvršili sa ciljem da prikriju izvršenje drugog krivičnog dela. Postoji praksa da se teško ubistvo izvrši sa ciljem da se prikrije neko drugo krivično delo, u ovom slučaju, izazivanje opšte opasnosti u saobraćaju, za koje bi dobili minimum godinu dana zatvora. Međutim, oni su teški idioti i monstrumi koji su očigledno bili manje uračunljivi zbog upotrebe alkohola, ali to ih ne amnestira niti ublažuje njihovu krivicu. Veštak i psihijatar će dati svoju procenu, oni su očigledno sociopate , ali su verovatno uračunljivi, na šta ukazuje i činjenica da su odneli telo na deponiju, a jedan je čak i učestvovao u potrazi - rekao je Savić i dodao:
Zamislite da oni voze dete u gepeku automobila, nailaze na njenog oca i lažu da je nisu videli. Koliki je to stepen bezosećajnosti, čovek kada zgazi životinju se uzbudi, a oni su udarili dete i stavili ga preko alata. Ja sumnjam da oni nisu imali inteligenciju za ovaj zločin, jer su je svesno odvezli na smetlište znajući da će je tu teško pronaći jer dolaze razni kamioni i zatrpavaju ga, a postoje i divlje životinje i raznose ostatke. Jedan je čak i prebacio telo. Oni mogu da budu i pijane budale, ali su sociopate koje su uračunljive - zaključio je Savić.

Foto: TV Pink Printscreen

Savić je naveo koliko je potresno sve što se dogodilo, ne samo kod nas, već i u regionu koji je pomno pratio i iščekivao pozitivne vesti.

On se složio i sa izjavom njegovog kolege, Tome Fila, koji je rekao da će počinioci biti osuđeni najstrožom kaznom, ali da im ne bi bio u koži tokom izvršenja zatvorske kazne.

Savić je istakao kako bi bilo vrlo značajno kada bi se pronašlo telo male Danke radi obdukcije i otkrivanja tačnog uzroka smrti, ali podseća da je tehnologija vrlo napredovala i da će se precizna kompijuterska rekonstrukcija događaja svakako desiti.

Na kolima nema vidljivih oštećenja, ali postoje 3D kamere koje mogu preko tragova i kapljica prskanja krvi tačno utvrditi u kom je položaju bilo dete u trenutku udarca. Zna se da se sa brzinom kretanja od 20 kilometara na čas, skoro nemoguće doći do saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom. Oni su automobil oprali varikinom, kojom se može ukloniti veći deo tragova, ali su zaboravili na sredstva koja mogu otkriti i najmanje tragove krvi -zaključio je Savić.