AKTUELNO

U Skupštini Srbije danas je počeo novi sastanak poslaničkih grupa vlasti i opozicije o preporukama ODIHR-a o izbornim uslovima na koji je pozvala predsednica parlamenta Ana Brnabić.

Pored predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić, predstavnika vladajuće koalicije i opozicionih poslanika, sastanku prisustvuju i američki ambasador Kristofer Hil, kao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

U parlament su došli Milenko Jovanov, Marina Raguš, Sandra Božić (SNS), Snežana Paunović, Ivica Dačić (SPS), Stefan Krkobabić (PUPS), Branimir Jovanović (SDPS), Edin Đerlek (SPP), Elvira Kovač (SVM), a iz opozicije Biljana Đorđević (Zeleno-levi front), Marinika Tepić (SSP), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Zoran Lutovac, Dragana Rakić, Srđan Milivojević (DS), kao i predstavnici poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda".

Prisustvuju i predstavnici cicilvnog sektora koji se bave izbornim procesom.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Na poziv se nisu odazvali predstavnici koalicije NADA, "Ekološkog ustanka" i poslaničke grupe "Mi glas iz naroda - dr Branislav Nestorović".

Na dnevnom redu sastanka je primena preporuka ODIHR-a iz konačnog izveštaja posmatračke misije o izborima za narodne poslanike održanim 17. decembra 2023. godine.

Trebalo bi da se razgovara o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o sprečavanju korupcije, kao i Zakona o Ustavnom sudu koje su potrebne kako bi se primenile određene preporuke.

Radna grupa Vlade Srbije za praćenje i implementaciju preporuka ODIHR-a je pripremila nacrte izmena i dopuna ovih zakona, a učesnici sastanka su pozvani da daju svoje komentare na nacrte izmena i dopuna zakona koji bi se potom uputili skupštini na usvajanje.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić