AKTUELNO

Lekar Abdu Šarkavi, doktor i specijalista za zarazne bolesti, rekao je da se ne plaši virusa, ali da je uplašen za gubitak razuma i talas straha koji se širi na društvenim mrežama.

Abdul, koji je radio u luksuznim urbanim bolnicama i najsiromašnijim delovima Afrike, susreo se sa HIV-AIDS, hepatitisom, tuberkulozom, SARS, velikim kašljem, difterijom, ali se ne boji korone, uplašen je panike. 

"Ne plaši me Covid-19. Zabrinut sam za starije ljude slabijeg zdravlja ili slabije materijalne situacije koji će disproporcionalno biti najviše pogođeni ovom novom pošasti. Ali ne plaši me Covid-19. Plaši me gubitak razuma i talas straha koji je naveo društvene mase u začaranu spiralu panike, pravljenja zaliha nerazumnih količina bilo čega što adekvatno može napuniti sklonište za bombe u postapokaliptičnom svetu. Plaše me N95 maske koje se kradu iz bolnica i klinika za hitne slučajeve gde su zaista i potrebne za medicinsko osoblje koje je direktno izloženo, a umesto toga se koriste na aerodromima, tržnim centrima i kafićima, te samo izazivaju još više straha i sumnje", napisao je između ostalog lekar.   

"Plašim se da će ti isti strahovi od epidemije ograničiti ekonomiju, naškoditi partnerstvima u različitim sektorima, poslovanju i generalno uzrokovati globalnu recesiju. Ali, najviše od svega, plaši me poruka koju šaljemo svojoj deci kada smo izloženi nekoj pretnji. Umesto zdravog razuma, racionalnosti, otvorenosti i altruizma, učimo ih da paniče, plaše se, budu sumnjičavi, impulsivno reaguju i brinu se samo o sebi", napisao je Abdul i dao savet da se peru ruke redovno.

Lekar je potom odlučio da objasni da razume paniku i strah, preživeo ih je i stalno ih preživljava, ali da se mora pobediti taj strah zarad nastavka života. 

"Razumem paniku. Kada sam prvi put krenuo na časove plivanja sa 5 godina, nisam mogao da se odvojim od instruktora, misleći da potonuti i udaviti se. Bez obzira koliko puta sam preživljavao to, moja reakcija je bila ista. Trebalo mi je utičište, sigurna ruka. I sad nisam baš nisam najbolji plivač i često me hvata panika u vodi, dah mi je plitak, grudi i grlo se stežu. Ali ja se ne predajem", počeo je da objašnjava lekar, pa podelio sa svojim pratiocima kroz kakav je strah prošao kada se penjao na Kilimandžaro.

#koronavirus

'