AKTUELNO

Ovo je vrsta događaja koja se dešava jednom u sto godina, rekao je premijer Australije Skot Morison povodom pandemije koronavirusa koji je obrnuo život naopačke ljudima u 164 zemlje širom sveta.

Brojni događaji su otkazani, prodavnice opustošene, radna mesta prazna, ulice puste, škole zatvorene, a putovanja i druge vrste kretanja svedeni na najmanji mogući nivo.

I bogati i siromašni u svetu suočili su se sa životom okrenutim naopačke. Rojters navodi da je virus, koji se pojavio u Kini, registrovan u 164 zemlje širom sveta.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejesus rekao je da je broj slučajeva zaraženih koronavirusom u svetu premašio je 200.000, dok je 8.000 ljudi preminulo.

Foto: Tanjug AP/Jean-Christophe Bott

- Mnoge nacije suočile su se sa eskalacijom epidemije i osećaju se preopterećeno. Čujemo vas - poručio je Tedros, a prenosi TASS. 

U međuvremenu, premijer Australije Skot Morison, čija je zemlja među poslednjima ograničila okupljanja i putovanja u inostranstvo, upozorio je da bi kriza mogla da traje šest meseci, dodaje Rojters.

- Ovo je vrsta događaja do koje dolazi jednom u sto godina - rekao je Morison.

- Nikad nismo preživeli ništa slično - rekao je španski premijer Pedro Sančez obraćajući se pred skoro potpuno praznom salom u zgradi parlamenta, pošto se više od 90 odsto poslanika nije pojavilo.

Foto: Tanjug AP/Manu Fernandez

Posebno uzmenirujuća situacija je u Italiji, u kojoj je skoro 3.000 osoba preminulo od posledica virusa, od registrovanih 35.713 slučaja.

Ta zemlja pozvala je studente i lekare u penziji da pomognu preopterećenom zdravstvenom sistemu da se izbori sa virusom. 

Italija je danas prijavila 475 smrtnih slučaja, što je najveći porast od početka epidemije i najveći u jednom danu koji je prijavila jedna zemlja.

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

Francuski zdravstveni zvaničnici prijavili su danas 89 smrtna slučaja, čime je ukupan broj preminulih porastao na 264 što je porast od 51 odsto.

Kriza je podstakla talas solidarnosti u pojedinim zemljama, u kojima su se ujedinili susedi, članovi porodica i kolege kako bi pazili na one kojima je to najpotrebnije i ostavljaju namirnice ispred vrata onima koji su primorani da ostanu u svojim domovina.

#koronavirus

#pandemija

'