AKTUELNO

Juče je potvrđeno da je u Srbiji otkriven novi soj "britanskog" koronavirusa, ali moguće je da je on već neko vreme u populaciji, rekla je za Novo jutro TV PINK, dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije INEP.

Dr Gnjatović je rekla da je britanski soj koronavirusa sada potvrđen u Srbiji, ali da to ne znači da nije i ranije bio prisutan.

„Raširen je po svim okolnim zemljama, pa nije nemoguće da je i ranije stigao. Juče je potvrđen da je u pitanju baš taj britanski soj. Ono što za sada znamo o njemu jeste da se on brže širi. Za sada postoje nezvanični podaci da je i smrtonosniji“, rekla je dr Gnjatović.

Kako kaže, ne postoje još uvek nikakve publikacije niti naučni izveštaji koji to dokazuju.

Foto: TV Pink Printscreen

„Sigurno da mutacije utiču i na rezultate PCR testiranja, a nešto manje i na rezultate serološkog testiranja, jer se antitela stvaraju prema velikom broju proteina“, rekla je dr Gnajtović.

Ističe da se možemo uzdati u to da će antitela biti pouzdana dijagnostika i u narednom periodu.

„Sa druge strane negativan nalaz može biti ako je urađen prerano. Ukoliko na samom početku uradite PCR, on može pokazati da je negativan, dok je antigenski najpouzdaniji nekoliko dana od pojave simptoma, dok je serološki najbolje uraditi od petog dana pa na dalje“, rekla je dr Gnjatović.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kada su vakcinacija i novi britanski soj korona virusa u pitanju, dr Gnjatović kaže da bi ona trebalo da bude delotvorna i da to tvrde proizvođači vakcina.

„Došlo je do promene u SPAJK proteinu, koji jeste sastavni deo i samog virusa i vakcina koje su napravljene za borbu protiv njega. Vakcina Fajzer i Sputnjik se upravo baziraju na tom proteinu, i smatra se da su te vakcine efikasne. Kineska će biti malo duže efikasna i ako budu nastavili novi mutirani sojevi. Ona je napravljena na kompletnom virusnom materijalu“, rekla je dr Gnjatović.

Ističe da se period zaštite ne može tačno znati, a da su pretpostavke da će trajati od pola do dve godine. Takođe, dodaje da je moguće da će biti uvedena i treća revakcinacija.

#Marija Gnjatović

#koronavirus

#vakcinacija