AKTUELNO

Ruska jednokomponentna vakcina Sputnjik lajt skoro da je spremna za upotrebu, rekao je danas Aleksandar Ginsburg, direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra "Gamaleja", koji je razvio vakcinu.

- U toku je njena odvojena registracija. Ova vakcina je napravljena - rekao je on na Jutjub kanalu Solovjev lajv.

Kako je dodao, vakcina je proučena u potpunosti i formalno, skoro da je spremna za upotrebu, prenosi TASS.

Ginsburg je istakao da će Sputnjik lajt biti efikasna kraće od Sputnjika V, ali da će i takva verzija vakcine značajno smanjiti rizik od teških slučajeva kovida 19 i u mnogim zemljama smanjiti opterećenje zdravstvenih sistema.

Ginsburg: "Sputnjik V isto efikasan u svim starosnim grupama"

Direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" Aleksandar Ginsburg saopštio je je da je Sputnjik V, vakcina protiv kovida 19 koju je razvio taj centar, pokazala isti nivo efikasnosti u svim starosnim grupama.

- Sputnjik V pokazao je isti nivo efikasnosti u svim starosnim grupama. U početku je bilo sumnji da bi vakcina mogla biti manje efikasna za ljude starije od 60 godina jer je njihov imuni sistem manje aktivan i može proizvesti slabiji imuni odgovor. Međutim, ništa se od toga nije potvrdilo i ovaj preparat dobro deluje i na ljude starosti 60, 70 i 80 godina - rekao je Ginsburg za Jutjub kanal Solovjov Live".

Prema njegovim rečima, sve vakcinisane osobe pokazale su dobar imunološki odgovor i visoku podnošljivost vakcine, a njen efekat može trajati i preko dve godine, prenosi TASS.

Masovna vakcinacija odraslog stanovništva protiv novog korona virusa u Rusiji započela 18. januara, a svi se mogu besplatno imunizovati sa jednom od dve registrovane vakcine, "Sputnjik V" ili "EpiVakKorona", navodi agencija.

#Sputnjik

#Vakcina