AKTUELNO

Vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra Kragujevac dr Predrag Sazdanović rekao je da oni koji su preležali koronu, a nisu verovali da virus postoji, sada kažu da bi stavili pet maski na licu samo da se ne bi ponovo razboleli.

- Moramo da pošaljemo jasnu poruku da ono što se sad nama dešava je celokupan presek naše zajednice. Svi smo zajedno u ovome i u zajednici je prirodno da postoje oni koji su skloni da ne veruju, skloni su da izmišljaju. Možda bismo mogli da pričamo o strahu, da u podsvesti svega ovoga što smo svesni, i internet zajednice i ovih demonstracija nesrećnih koje su bile za vikend, postoji strah - naveo je Predrag Sazdanović.

Istakao je da su i lekari osećali strah još u martu prošle godine, ali da su ga prevazišli, kao i da razmišljaju na dnevnom nivou kako ćemo da odgovorimo na sve izazove koji se dešavaju.

Prema podacima SZO, Srbija je peta u Evropi po stopi novozaraženih na 100.000 stanovnika. Sazdanović je naveo da će se sve to preliti u kovid bolnice širom zemlje.

- Sve do jednog. Tačno se zna procenat. Sve smo već naučili. Naučili smo kako virus mutira, naučili smo šta mu je filozofija života virusa. Mi smo otvorili novi respiratorni centar u Kragujevcu, to je "Zastavin" centar - rekao je Sazdanović.

Dodao je da će sutra biti za kovid sistem u Kragujevcu biti otvorena Klinika za psihijatriju sa 50 novih kreveta.

- Sve je to posledica. Uzrok se zna - istakao je Predrag Sazdanović.

Naglasio je da je kod građana u pitanju elementarni strah od smrti.

- Ovde se govori o tome da li neko ima strah od smrti veći ili manji. Oni koji su racionalizovali svoj strah, oni će se štititi, čuvati, možda čak i preterano, odmah stati prvi u red za vakcinaciju, ili će biti nekog racionalnog straha, reći će sačekaću da vidim reakciju, pa ću se vakcinisati posle 15, 20 dana i dalje ću se štititi - kazao je Sazdanović.

Foto: Printscreen YouTube/RTV Kragujevac

"Moraćete sami da obezbedite grobno mesto"

Istakao je da postoje i ljudi koji podsvesno vrše negaciju straha i da oni ne veruju da virus postoji.

- Lakše im je da žele da ne postoji, nego da se suoče sa strahom da je to pored nas - naglasio je Sazdanović.

Dodao je da je država obezbedila sve i da se uvodi terapija antitelima, a dostupni su i respiratori, rentgen mašine, "haj-flou" mašine, najmoderniji lekovi, ali i da ceo sistem ima veliku podršku.

- Država neće moći da vam obezbedi, moraćete sami da obezbedite i vaše grobno mesto, vašu pogrebnu opremu i vašeg sveštenika, jer ovaj virus ubija i tu priče nema. Sve van toga su priče, jednostavno su prazne i ne odgovaraju istini - istakao je Sazdanović.

Kako je naveo, postoje stvari koje mogu da se predvide.

- Ako znamo da će za Sretenje da bude masovnog druženja naroda, ne možete da budete tu slepi, da ne znate šta će se desiti iza toga i to je prosta logika - kazao je Predrag Sazdanović.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

"Od 100 prisutnih u zatvorenom prostoru, 80 će se razboleti"

Kada je reč o skijalištima, Sazdanović je objasnio da na ski-stazama mogućnost za zaražavanje iznosi od pet do sedam odsto, pošto skijaši nose maske i na otvorenom su prostoru.

- Ono što je nas šokiralo, ja sad pričam o apre-ski, after-ski, ono što ja pričam o kafanama i kafićima, sasvim je svejedno da li je Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, Užice, Kopaonik, Zlatibor ili Vrnjačka Banja, sve što se dešavalo u zatvorenom prostoru, mi smo znali da će se virus proširiti, jer je virus zaražavanja u zatvorenoj prostoriji 80 posto. Od 100 prisutnih, 80 će se razboleti - istakao je Sazdanović.

U Kliničkom centru Kragujevac trenutno se leči 257 pacijenata, što je, kako je rekao Predrag Sazdanović, najviše u ovom talasu. U decembru je bilo, kako kaže, više pacijenata, ali su oni imali drugačiju kliničku sliku.

- Situacija je alarmantna kao svuda u Srbiji. U ovom trenutku imamo preko 70 pacijenata koji traže ozbiljnu respiratornu podršku. To znači da je minimum kiseonika preko 35 posto. To su neinvanzivne ventilacije, 'haj-flou' mašine, sve ono što je država obezbedila i obezbedila nam je komfor da radimo, ali nam stanovništvo uopšte ne pomaže - naglasio je Sazdanović.

"Možda nas najgore tek očekuje"

Naveo je da u Kragujevac stižu pacijenti iz cele Šumadije i da u tu bolnicu dolaze najteži pacijenti od Aranđelovca do Novog Pazara, a da se pacijenti iz Jagodine, Ćuprije i Paraćina prebacuju u kovid bolnicu u Kruševcu.

- Možda nas najgore tek očekuje. Mi to ne znamo. Mi se samo pitamo šta bi bilo da nije bilo vakcinacije. Mi sad imamo 250 pacijenata, imamo dnevno 150 pregleda. Možda bi cela Srbija imala 10.000 novozaraženih da nije bilo vakcinacije. To je moje kontrapitanje na pitanje, a šta se desilo kad smo se vakcinisali? Čekajte, šta bi bilo da se nismo vakcinisali - rekao je Sazdanović.

Napomenuo je da je u Kragujevcu prvu dozu vakcine do sad primilo 50.000 građana i da su oni koji su primili i samo jednu dozu vakcine imaju lakšu kliničku sliku i da su primali male doze kiseonika i brže otpuštani kući.

"Čačanski i beogradski virus nisu isti"

Govoreći o novim sojevima virusa, Predrag Sazdanović je rekao da su tokom četiri talasa primećene četiri faze i da se tokom svake od njih razlikovala klinička slika.

- Ova sad u martu, liči na ono što smo imali u julu. To znači masovno zaražavanje sa velikim brojem pacijenata koji traže kiseoničnu potporu. U decembru smo imali lakše kliničke slike sa još većim brojem zaražavanja. Tada smo imali 380 hospitalizovanih, sada imamo 250, 260, ali su procentualno veći broj - kazao je Sazdanović.

Dodao je da ne treba da se gubi snaga oko toga koji je soj u pitanju, pošto virus brzo mutira.

- Mi u šali kažemo da čačanski virus i beogradski virus nisu isti. Postoji jedna informacija, na Islandu su uspeli da tu epidemiju ograniče vrlo strogim merama, ali su uspeli na nekih 28.000 obolelih svima odrade gensku strukturu virusa. Znate li koliko ima tipova virusa na 28.000 bolesnih - 345 vrsta virusa - naveo je Sazdanović.

Poručio je da je potrebno da se bavimo prevencijom, a da je ključna stvar da se bavimo vakcinacijom koja je jedino efikasno sredstvo.

#dr Sazdanović