AKTUELNO

Pacijenti koji su primili vakcinu često se leče zbog hroničnih ili hirurških stanja, ali ne i zbog kovida, rekla je kardiolog doc. dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa.

Zdravković je istakla da su preventivne mere dale rezultate, da je sada manje obolelih, kao i da je manje sa težom kliničkom slikom.

„Kod nas je u ovom trenutku oko 150 pacijenata, oko 15 procenata, njih 23 je na intenzivnoj, a od toga 12 pacijenata je na respiratoru“, rekla je dr Zdravković.

Kako kaže, broj na respiratorima uvek kasni i dodaje da se najteže komplikacije razvijaju od 10. do 14. dana.

Foto: Tv Vesti

„Svi naši zaposleni su sada u KBC Bežnijska kosa, mi smo od početka imali prijemno-trijažnu ambulantu, čiji je broj pacijenata nekada veći nego na Infektivnoj klinici. Mi smo sve vreme funkcionisali, imali smo mobilnost u skladu sa potrebama pacijenata“, rekla je dr Zdravković.

Dr Zdravković je istakla da kada je neko kovid pozitivan, a nema manifestacije kovid bolesti, već hroničnih svojih bolesti, da mora da se leči u kovid bolnici, ali da leči ono oboljenje koje ga ugrožava.

Foto: Tv Vesti

„Ljudi su bili srećni što su se vakcinisali, i došlo je do zaražavanja, a pacijenti koji su primili vakcinu često se leče zbog hroničnih ili hirurških stanja, ali ne i zbog kovida“, rekla je dr Zdravković i istakla da su hronični bolesnici, onkološki i dijabetičari i dalje najugroženiji.

Kako kaže, veliki broj onkoloških pacijenata je uspešno preležalo kovid ukoliko su primili vakcinu, ali dodaje da onkolog mora da odredi kada će se dati vakcina.

Foto: Tv Vesti

„Jako je bitno da se trudnice, takođe, prva tri meseca ne piju nikakvu terapiju bez konsultacije sa ginekologom, naravno da je to pitanje i sa vakcinom“, rekla je dr Zdravković.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, Orion - 603, Pošta net - 110

Pratite nas i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#dr Marija Zdravković