AKTUELNO

Zamaranje, kratak dah i bol u grudima samo su neki od simptoma koji mogu učiniti da se zapitamo da li je sve u redu sa našim srcem, naročito posle preležanog korona virusa. Najveći svetski autoriteti u kardiologiji su utvrdili da virus može izazvati ozbiljne posledice i kod pacijenata koji nisu kardiovaskularni bolesnici, a koje se mogu zadržati i duže od šest meseci nakon preležane bolesti.

Koliko su ove promene zabrinjavajuće govori podatak da više od 70 odsto ispitivanih osoba u razvijenim zemljama, nakon COVID-a, ima znake zapaljenja srčanog mišića, koji mogu biti i bez simptoma. Prema rečima prof. dr Ide Jovanović, specijaliste pedijatrije i subspecijaliste kardiologije.

„COVID infekcija je teža i rizičnija kod hroničnih srčanih bolesnika, ali specifično zapaljenje srčanog mišića se razvija i kod pacijenata sa zdravim srcem. Dugoročne posledice koje virus može izazvati su slabost srčanog mišića i poremećaji srčanog ritma. Veoma je važno obratiti pažnju na simptome koji ukazuju na moguća oboljenja, kao što su teže podnošenje napora, malaksalost, novonastale aritmije“

Magnetna rezonanca srca je najpouzdanija dijagnostička metoda za dijagnostiku zapaljenja srčanog mišića.

„Magnetna rezonanca srca ne koristi rendgenske zrake, potpuno je bezbedna i neinvazivna, a može se koristiti kod svih uzrasta, kao i kod trudnica. Jedino nije preporučljiva u slučaju kada osoba ima metalne implante u svom telu.“ ističe prof. dr Jovanović.

U poslednjih godinu dana postoji značajno veće interesovanje pacijenata za korišćenje magnetne rezonance srca, a prema rečima prof. dr Ide Jovanović, veoma često su upravo rezultati dobijeni ovom metodom ključni da se primeni pravovremena terapija i izbegnu dalje komplikacije. Reč je o slučajevima kada je rezultat magnetne rezonance pozitivan, tj. ukazuje na uvećanje srca i poremećaj njegove funkcije.

Ako ste preležali virus, pomno pratite svoje zdravstveno stanje i nemojte ignorisati simptome (posebno ne srčane). Primetite li promenu, nemojte odlagati odlazak kod lekara.