AKTUELNO

Otkriće i uvođenje spasonosnih vakcina protiv korone širom sveta iznedrilo je devet novih milijardera, tvrde NVO.

Među novim milijarderima je pet ljudi povezanih sa Modernom i troje iz KenSajno Bajolodžiks, kineske kompanije za vakcine.

"Devet novih milijardera ima zajedničko neto bogatstvo od 19,3 milijarde dolara, što je dovoljno da 1,3 puta u potpunosti vakcinišu sve ljude u zemljama sa niskim prihodima", navodi Narodna vakcina, koju čini devet nevladinih organizacija, uključujući Amnesti International, Oksfam i UNAIDS.

Foto: Unsplash.com

"U međuvremenu, ove zemlje su primile samo 0,2 procenta globalne ponude vakcina, zbog ogromnog nedostatka dostupnih doza, uprkos tome što su dom za 10 procenata svetske populacije", dodaje se u izveštaju.

Nevladine organizacije kažu da je devet novih milijardera:

Stefan Bansel: Direktor Moderne (4,3 milijarde dolara, 3,5 milijarde evra)

Ugur Sahin: izvršni direktor i suosnivač kompanije BioNTeč (4 milijarde dolara, 3,3 milijarde evra)

Timoti Springer: imunolog i osnivač investitor u Moderni (2,2 milijarde dolara, 1,8 milijardi evra)

Noubar Aiefan: predsednik Moderne (1,9 milijardi dolara, 1,6 milijardi evra)

Huan Lopez-Belmonte: predsednik kompanije ROVIm koja proizvodi i pakuje Moderna vakcine (1,8 milijardi dolara, 1,5 milijardi evra)

Robert Langer: naučnik i osnivač investitor u Moderni (1,6 milijardi dolara, 1,3 milijarde evra)

Džu Tao: saosnivač i glavni naučni direktor kompanije KenSajno Bajolodžiks (1,3 milijarde dolara, 1,1 milijarda evra)

Kiu Dongku: suosnivač i viši potpredsednik KenSajno Bajolodžiks (1,2 milijarde dolara, milijarda evra)

Mao Huinhoa: suosnivač i viši potpredsednik KenSajno Bajolodžiks (milijarda dolara, 820 miliona evra)

Foto: Unsplash.com

Pored ovih novih milijardera, osam postojećih milijardera takođe je videlo da se njihovo bogatstvo povećalo za 32,2 milijarde dolara (26,4 milijarde evra) zbog njihovih ulaganja u farmaceutske korporacije za vakcine, prema Narodnoj vakcini.

Ana Mariot, menadžerka zdravstvene politike Oksfama, rekla je da su "ovi milijarderi ljudsko lice ogromne dobiti koju farmaceutske korporacije mogu ostvariti od monopola koji imaju nad ovim vakcinama".

Foto: Unsplash.com

"Ove vakcine su finansirane iz javnog novca i trebale bi pre svega da budu globalno javno dobro, a ne privatna prilika za profit. Moramo hitno da okončamo ove monopole kako bismo mogli da povećamo proizvodnju vakcina, spustimo cene i vakciniramo svet" dodala je.

Ujedinjene nacije, uključujući i svoju Svetsku zdravstvenu organizaciju, pozvale su proizvođače vakcina da objave patente svojih uboda. To podržavaju više zemalja u razvoju, kao i SAD i Španija.