AKTUELNO

Ministar zdravlja Velike Britanije Met Henkok danas je upozorio da je prerano da se kaže da li će restriktivne mere biti ukinute 21. juna, pošto su najnoviji izveštaji pokazali da je novi delta soj zarazniji za 40 odsto nego britanski.

Insitut za javno zdravlje Engleske je u četvrtak saopštilo da je (indijski) delta soj, sada dominantan u Velikoj Britaniji, pošto je broj inficiranih skočio sa 5.472 na 12.431, preneo je "Miror".

"Rekli smo da ćemo ljudima dati dovoljno vremena da se spreme za 21. jun, za kada je zakazan sledeći korak (za ublažavanje mera), a ono što je važno, to je da vidimo da li će naši uslovi koje smo odredili biti ispunjeni", kazao je Henkok.

On je dao nadu Britancima da bi moglo da dođe do ublažavanja mera 21. juna i dodao da je broj hospitalizacija "ravan", iako se povećao broj slučajeva prethodnih nedelja.

Henkok je, međutim, dodao da je važno da se vidi uticaj "novog, delta (indijskog) soja".

Džonson pozvao lidere G7 da se obavežu da će vakcinisati svet

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je političare zemalja G7 da se obavežu da će vakcinisati ceo svet protiv kovida-19 do kraja sledeće godine, i da to učine do početka samita G7, koji se u Velikoj Britaniji održava od 11. do 13. juna.

Džonson će biti domaćin prvog samita uživo posle skoro dve godine, rekavši da će tražiti zalog za postizanje globalnog cilja vakcinacije.

Pozvao je kolege, čelnike G7, da mu se pridruže u okončavanju pandemije i da se obvežu kako nikada više neće dozvoliti da se ponovi uništenje koje je prouzrokovao korona virus, prenela je Hina.

Velika Britanija naručila je više od 500 miliona doza vakcina protiv korona virusa za svoje stanovništvo od 67 miliona ljudi, ali će donirati sve doze koje joj ne budu neophodne.

Autor:

#koronavirus

#soj

#zaraza