AKTUELNO

Nova varijanta kovida 19 uzima sve više maha u pojedinim evropskim zemljama, pa su vraćena neka ograničenja.

Pandemija koronavirusa popušta u pojedinim delovima sveta, ali u drugim se ubrzano širi i dovodi do novog zatvaranja. Posebno zabrinjava širenje delta soja, varijante korone iz Indije, koji polako postaje dominantan. U Moskvi je tako za 24 sata kovid odneo 144 života, što je najveći broj preminulih od početka epidemije, dok oko dve hiljade ljudi dnevno završava u bolnici. Situacija nije mnogo bolja ni u Sankt Peterburgu, gde je za 24 sata preminulo 107 ljudi.

Širenje kovida jedan je od razloga što je od juče u restorane i kafiće u glavnom gradu Rusije moguć ulazak samo onih koji su primili vakcinu protiv kovida 19 ili su ga preležali, kao i oni koji imaju negativan PCR test ne stariji od tri dana.

Kako je predviđeno uredbom gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanjina, građani će svoj status dokazivati QR kodom, dok potvrde na papiru neće važiti.

- Poštujući ova pravila, ugostiteljski objekti u glavnom gradu Rusije moći će da rade 24 sata, razmak između stolova moći će da bude manji od 1,5 metara, objasnio je zamenik gradonačelnika zadužen za trgovinu i usluge Aleksej Nemerjuk. Delta soj je najrasprostranjeniji u Velikoj Britaniji, gde sad čini čak 95 odsto svih slučajeva. I širi se uprkos tome što je vakcinacija u toj zemlji među najboljima na svetu, pa je zaključavanje produženo do 19. jula.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Evropski centar za kontrolu bolesti naveo je da bi trenutnim tempom širenja delta soj do avgusta mogao da čini 90 odsto svih slučajeva korone.

U kontinentalnom delu Evrope delta soj trenutno čini svega 15 odsto, ali se širi. Situacija je dramatična i u Portugalu. Čak 70 odsto slučajeva korone u Lisabonu je zarazniji delta soj, koji se dramatično raširio zemljom. Veruje se da je razlog toga bio dolazak britanskih turista, pa je sad uvedeno pravilo da, ako nisu vakcinisani, moraju da budu u karantinu 14 dana.

Nemačka će pokušati da zabrani britanskim putnicima da uđu u Evropsku uniju, bez obzira na to da li su vakcinisani protiv kovida 19 ili nisu, objavio je britanski list Tajms. Kancelarka Angela Merkel želi da Britaniju označi kao "zemlju visokog rizika" jer je delta soj koronavirusa veoma rasprostranjen, dodaje taj list.

Delta varijanta virusa korona sada čini oko 20 odsto slučajeva zaraze u Francuskoj, rekao je danas ministar zdravlja Olivije Veran radiju Frans info, nakon što je prošle sedmce imala udeo od devet do deset odsto.

- Delta varijanta sada čini oko 20 odsto novih slučajeva i njen udeo nastavlja da raste procentualno, ne u apsolutnom smislu, pošto ukupni broj slučajeva i dalje opada, rekao je Veran i dodao da delta varijanta postepeno postaje dominantna, kao i u ostalim zemljama sveta, pošto je zaraznija

Situacija je problematična i van Evrope. Tako se delta soj širi i Australijom, koja je sad u najopasnijoj fazi od izbijanja pandemije, pa je u Sidneju uveden karantin.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

I Južna Afrika će na 14 dana pooštriti ograničenja radi sprečavanja širenja kovida 19 jer trenutne mere nisu dovoljne da spreče porast zaraze, rekao je predsednik Siril Ramafosa. Prema najavljenim merama, biće zabranjena sva okupljanja, biće uveden policijski čas od 21 sat do četiri sata ujutro, a prodaja alkohola biće zabranjena.

Latinska Amerika je i dalje jedan od najpogođenijih delova sveta. Za samo 24 sata u Brazilu je umrlo 739 ljudi, u Kolumbiji 664, u Argentini 251, u Peruu 110, u Meksiku 43. U Indiji je situacija bolja nego pre mesec dana, ali je i dalje daleko od dobre. Za 24 sata umrla je 1.321 osoba.

Olakšanje u Italiji - Građani Italije od juče više ne moraju da nose maske na otvorenom, osim ako nisu u pitanju veći skupovi.

Da se u Rimu od juče ne nose maske na ulici, uverila se i ekipa Tanjuga. Pojedinci se još ne usuđuju da skinu masku, što je i razumljivo s obzirom na sve što se dešavalo u toj zemlji kada je reč o koroni. Do pre samo mesec dana Rim je, kako kažu, ličio na grad duhova.

Kretanje je bilo ograničeno u periodu od 22 sata do pet sati ujutru, a donedavno zabrana je važila od ponoći do pet časova.

Opasnost u komšiluku

Foto: Tanjug AP/Mahesh Kumar A.

Indijski ili delta soj virusa korona širi se Hrvatskom, a prema epidemiologu iz HZJZ Ivi Pem Novosel, najviše obolelih od tog virusa detektovano je u Šibensko-kninskoj župani - 19, šest u Međimurskoj i jedan slučaj u Zagrebu.

Ona je gostujući na hrvatskom radiju rekla da britanski soj koronavirusa još uvek dominira Hrvatskom, preneli su hrvatski mediji.

Vrh vojske u karantinu

Britanski vojni vrh uzdrman je zbog koronavirusa zbog kojeg će najviši funkcioneri morati u karantin. Tako će narednih dana ministar odbrane Velike Britanije Ven Valas morati u desetodnevni karantin, saopštilo je ministarstvo. Valas i šefovi vazdušne odbrane, mornarice i strateške komande moraju u izolaciju.

Autor:

#Evropa

#Svet

#koronavirus