AKTUELNO

Kardiološke smetnje, kao posledica korona infekcije, nastaju kod svih dobnih skupina, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK upravnik Klinike za kardiologiju Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, prof. dr Petar Otašević.

Prof. Otašević je rekao da je nešto veća šansa da ako ste stariji i ako imate pridružene bolesti da ćete imati i problema sa srcem. “Ne postoji način da predvidimo da li će neko imati ili neće imati problema. Dokazano je da kovid oštećuje srce u akutnoj fazi otprilike kod 5 do 6 posto bolesnika. Mislim na klinički vidljive probleme”, rekao je prof. Otašević.

Kako kaže, vremenom se tegobe smanjuju i negde oko 6 do 9 meseci nakon preležane infekcije, svega 1 posto bolesnika ima ozbiljne probleme sa srcem.

Prof. Kamenov je, komentarišući sa strane imunologije, rekao da smatra da prilično možemo da poboljšamo situaciju i sami.

Foto: Printscreen YouTube

“To nije jednostavno jer mnogi ne prepoznaju svoj organizam. Oni koji imaju najteže komplikacije, imali su sigurno neke probleme i pokazatelje. Na primer, sa stomakom, nadimanjem, gasovima, trovanjem hranom…”, rekao je prof. Kamenov.

On ističe da su to ljudi koji najlakše podležu razboljevanju, ali i, kako kaže, i težim komplikacijama.

“U ovo vreme, pre nego što je kovid uzeo svoj puni mah, potrebno je povesti računa. Svi mi znamo šta nam smeta, ne treba uzimati one stvari koje nam oduzimaju snagu i energiju, jer nas ta hrana truje i troši nam vitamin D za detoksikaciju. Zato gube važan resurs da se bore sa infekcijom na najbolji mogući način”, rekao je prof. Kamenov.

Kako kaže, treba sprečiti okupljanja u velikom broju, koja takođe povećavaju šansu za oboljevanje.

Foto: Printscreen YouTube

“Vitamini koje kupujemo imaju minimalan, ili skoro nikakav sastojak. U suštini imamo često situacije da se prevarimo, da mislimo da uzimamo nešto što nam pomaže, a u stvari ne uzimamo”, rekao je prof. Kamenov.

Prof. Otašević je, komentarišući imunizaciju rekao da je teško razumljivo da sada kada imamo sredstvo da se spreči, ili u jako velikom broju sprečava nastanak infekcije, nema dovoljan broj odziva.

“Na taj način pokazujemo odgovornost prema sebi, porodici i prema društvu”, rekao je prof. Otašević.

Kako kaže, vakcina sprečava za oko 90 posto pojavu težih oblika kovida.

Autor:

#Borislav Kamenov

#Petar Otašević