AKTUELNO

Simptomi delta soja i delta plus soja koronavirusa mogu da budu slični simptomima alergije ili gripa, pa stručnjaci savetuju da treba reagovati preventivno.

Ono što nikako ne bi trebalo da radimo jeste da samostalno postavljamo dijagnoze, već da se sa manifestacijom blagih simptoma obratimo lekaru.

Delta soj i njegova plus podvarijanta deluju drugačije od svih do sada poznatih sojeva, zbog čega moramo da budemo jako oprezni.

Većina simptoma delta plus soja je slična delti - suvi kašalj, umor ili temepratura.

U ranom stadijumu zahvata pluća, inficirani imaju kratak dah i probleme sa disanjem, kao i uporni kašalj.

Foto: Tanjug AP/Pixabay/ANTONIO CALANNI/LUCA BRUNO/ALEXANDRU DOBRE

Ipak, četiri simptoma su osnovni pokazatelji novog soja korona virusa.

Glavobolja je jedan od glavnih simptoma, uz određene varijacije, a pored toga ne bi trebalo ni da se zanemari bol u grlu koji je, takođe, simptom delta soja koronavirusa.

Iako je curenje nosa najčešće simptom prehlade, kao i alergije, javlja se i kod osoba koje su zaražene delta-sojem.

Foto: Unsplash.com

Simptom koji se svakako ne pojavljuje kod alergija, a vrlo je značajan kod prepoznavanja kovida, jeste temperatura koja je glavni pokazatelj da je organizam inficiran agresivnijom varijantom koronavirusa - delta plus sojem.

Ipak, kod kovida, simptomi mogu da se razvijaju i u toku nekoliko dana, dok simptomi i znaci alergije nastaju do sat vremena nakon izlaganja alergenima.

Simptomi delta soja koronavirusa su ozbiljniji, a jedna studija pokazuje i da je delta varijanta povezana sa približno dvostrukim rizikom od hospitalizacije u odnosu na druge sojeve koronavirusa.