AKTUELNO

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kaže da novi antivirusni lek "molnupiravir" stiže u Srbiju decembru.

Doktorka Škodrić ističe da je "molnupiravir" efikasan protiv novih varijanti koronavirusa.

- Prve količine novog antivirusnog leka "molnupiravira", efikasnog i protiv novih varijanti koronavirusa, za oko 50.000 pacijenata stižu nam već u decembru. I nemamo ograničenje u količinama, možemo da povučemo koliko god nam je potrebno za sve pacijente. Obezbeđivanje "molnupiravira" i drugog novog antivirusnog leka - "pakslovida" - dodatno je oružje za lečenje infekcija koronavirusom i očekujemo da brzim i pravovremenim uvođenjem ove nove terapije dodatno rasteretimo bolničke kapacitete i smanjimo broj životno ugroženih pacijenata - rekla je Škodrić za Kurir.

Na pitanje kako deluje ovaj lek, Škodrić objašnjava:

- "Molnupiravir" predstavlja lažni supstrat koji se ugrađuje u virusnu RNK, čime se stvara nefunkcionalna virusna RNK, koja zaustavlja dalje umnožavanje koronavirusa u našim ćelijama. Lek je efikasan za nove varijante virusa (alfa, beta, gama, delta i mi) jer mu dejstvo ne zavisi od vezivanja za spajk protein, to jest onaj deo virusa gde se dešavaju mutacije. "Molnupiravir" je dokazao efikasnost i bezbednost u studiji koja je omogućila brzo podnošenje za rano odobrenje kod američke Agencije za lekove (FDA) i Evropske agencije za lekove (EMA) i odobrenja se očekuju tokom novembra. Velika Britanija jeste odobrila lek, ali nijedna zemlja ga još nije dobila. Srbija je prva u Evropi potpisala ugovor, čak i pre Britanije, i osigurala da, paralelno sa Amerikom i među prvim zemljama u Evropi, dobijemo lek - kaže doktorka i dodaje da će odluku o tome kriterijume za primenu leka doneti struka.

- Protokol i kriterijume za primenu leka definisaće struka, a uopštena indikacija je da se lek daje oralno, u obliku tablete u prvih pet dana od početka simptoma, i to nehospitalizovanim pacijentima, starijim od 18 godina, s pozitivnim PCR testom i blagom ili srednje teškom formom kovida, koji imaju i bar jedan faktor rizika za razvoj teške forme bolesti i/ili hospitalizaciju - dijabetes, teško kardiovaskularno oboljenje, kancer, gojaznost...