AKTUELNO

Pored bržeg širenja, omikron soj korona virusa karakterističan je i po tome da za razliku od delta varijante napada grlo umesto pluća, pa najčešće daje izraženu grlobolju.

Omikron hara svetom, a situacija je i kod nas zabrinjavajuća. Beležimo rekorde po broju novozaraženih, ali utehu pružaju reči stručnjaka koji napominju da je nova mutacija korone manje opasna, iako zaraznija, kao i da bi uskoro trebalo da se završi ova pandemija kovida.

Po rečima epidemiologa, ovaj soj se brže prenosi, ali izaziva slabije kliničke slike. To ipak ne znači da osoba koja se zarazi omikronom ne može da umre od posledica ovog virusa. Do sada se ispostavilo da su alfa (originalni oblik korone) i delta - jedna od poslednjih mutacija, izazvale najviše smrtnih ishoda. Naučnici su sada otkrili i da postoji test krvi koji može da ukaže na rizik od smrti usled zaraze koronom.

Na samom početku pandemije, izdvojena su tri ključna simptoma kovida - kašalj, temperatura i gubitak ukusa i mirisa. Nastali su novi simptomi, a u jedno vreme javljao se konjuktivitis koji je kasnije prestao.

Lekari upozoravaju da je upravo on jedan od pokazatelja omikron soja.

Foto: Unsplash.com

- Ćelijski receptori preko kojih omikron ulazi u telo nalaze se u velikom broju u oku. Preliminarna studija u koju sam imala uvid pokazuje i da omikron ima više kapaciteta da u telo uđe putem očiju u odnosu na druge varijante - kaže dr Nina Aslam i dodaje:

- Ono što je bitno napomenuti je da bi ljudi trebalo da pokušaju da zaštite oči tako što će besprekorno održavati higijenu tog područja i tako što će obratiti pažnju na sve promene. Ako primetite da vam je oko crveno, bolno, da se pojavljuju sluz i krmelji, bitno je da uvek temeljno očistite oko čistom vatom koju ste umočili u prokuvanu vodu koju ste prohladili. Ako je u pitanju blagi konjuktivitis, možete da se poslužite kapima za oči ili mastima da olakšate tegobe - savetuje ona, dodajući da, ukoliko je u pitanju teži slučaj konjuktivitisa, potrebno je obratiti se lekaru.

Podsetimo, najčešći simptomi omikrona su suvo i bolno grlo, curenje nosa, bolovi u mišićima, kijanje, umor, noćno znojenje, dok su kod nevakcinisanih to najčešće glavobolja i bol u mišićima.

Autor:

#Simptomi

#konjuktivitis

#koronavirus