AKTUELNO

Šef FBI Kristofer Rej izjavio je za Foks Njuz da se došlo do zaključka da pandemija virusa korona verovatno nastala kao posledica incidenta u kineskoj laboratoriji u Vuhanu.

Kristofer Rej je optužio kinesku vladu da je "učinila sve da spreči i omete" napore SAD i drugih zemalja da saznaju nešto više o poreklu pandemije, prenosi Rojters.

Ministarstvo energetike misli da je pandemija virusa korona prouzrokovana curenjem iz kineske laboratorije.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je u ponedeljak da SAD još nisu donele definitivni zaključak o uzrocima pandemije virusa korona.

Američko ministarstvo energetike je takođe ocenilo da je pandemija najverovatnije rezultat nenamernog curenja iz laboratorije.

Procene FBI i Ministarstva energetike uključene su u poverljivi izveštaj koji je dostavljen Beloj kući i nekim zakonodavcima ranije ove godine.

Četiri druge obaveštajne agencije koje zvaničnici nisu imenovali i Nacionalni obaveštajni savet, koji sprovodi dugoročnu stratešku analizu, i dalje podržavaju teoriju da se virus pojavio kada je prešao sa životinje na čoveka, iako sa „niskim poverenjem“.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning je, na današnjoj konferenciji, izjavila da se Kina "snažno suprotstavlja svim pokušajima političkih manipulacija" pod maskom traženja porekla virusa korona.

- Tražimo da SAD poštuju nauku i činjenice i prestanu sa politizacijom pitanja porekla virusa korona - rekla je Mao Ning.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine je na taj način reagovala na tvrdnje šefa FBI.

Autor: