AKTUELNO

Nova podvarijanta omikron soja kovida-19 “eris“ registrovana je prošle nedelje u Srbiji. Lekari navode da kod mlađih daje blagu kliničku sliku dok u rizik mogu doći hronični bolesnici, gojazni i starije osobe.

Svetska zdravstvena organizacija je, ranije ove godine, navela da podvarijanta "eris" ne donosi značajniju opasnost po javno zdravlje.

Od jednog do dva pacijenta dnevno, koliko ih je bilo u prethodnom periodu na pregledu u ambulanti Infektivne klinike, do desetak, koliko ih je danas.

Načelnik Infektivne klinike prof. dr Goran Stevanović kaže da nova podvarijanta omikrona kod zdravih, a naročito mlađih osoba daje blage kliničke slike, ali kod osoba koje su starije, sa komorbiditetima, srčanim bolestima, preteranom gojaznošću - javljaju se upale pluća.

Trenutno imamo 10 hospitalizovanih bolesnika sa kovid pneumonijama, nemamo nijednog bolesnika u jedinicama intenzivnog lečenja, navodi Stevanović.

Savetuje građane da izbegavaju kontakt s sobama koje imaju simptome respiratorne infekcije.

- I dalje stojim kod toga da je najbolja preventiva za sve infektivne bolesti za koje postoji vakcina – vakcinacija - napominje Stevanović.

Dvostruko manje zaraženih nego pre godinu dana

Brojevi polako rastu i u domovima zdravlja, ali ne zabrinjavaju. Dvostruko je manje kovid pozitivnih nego u istom periodu prošle godine, ali u zdravstvenim ustanovama i dalje važe protivepidemijske mere. A virusa ima i respiratornih, stomačnih, pa i kovida.

Foto: Pixabay.com

Dr Milena Turubatović iz Doma zdravlja Savski venac kaže da u toj zdravstvenoj instituciji i dalje postoji respiratorna ambulanta.

Pacijenti se javljaju sa simptomima temperature, malaksalosti, nekih respiratornih tegoba ili gastrointestinalnih tegoba.

Procedura je ista kao i za vreme kovid ambulanti – lekar vas pregleda, procenjuje da li je potreban test. Po potrebi se rade laboratorijske analize, rentgen pluća, objašnjava Turubatovićeva.

Za blage simptome nije mnogo značajno da li je reč o kovidu ili je neka prehlada zato što ih lečimo isto, dodaje dr Turubatović.

"Enis" u Italiji

U Italiji je proteklih dana broj kovid pacijenata povećan za 40 odsto, ali se tamo više i testira, jer tako nalaže Ministastvo zdravlja.

Savetuje se osobama koje su došle u kontakt sa onima koji imaju simptome kovida da se takođe testiraju. Starijim pacijentima savetuje se nošenje maski i vakcinacija na jesen, kaže dopisnica Javnog servisa iz Italije Sanja Lučić.

S druge strane italijanski stručnjaci, lekari, zbog porasta ove varijante u Italiji, smatraju da neće doći do eskalacije.

U Institutu Batut potvrdili su prisustvo nove podvarijante soja omikron u Srbiji, ali slične su kliničke slike i sve se leči na isti način.

Na sajtu Ministarstva zdravlja u četvrtak, 7. septembra, objavljeno da su za prethodnih sedam dana u Srbiji virusom korona zaražene 964 osobe od 5.647 testiranih, a novi presek biće objavljen 14. septembra.