AKTUELNO

Korona virus nastavlja da mutira, pojavljuju se novi sojevi i podsojevi, a mnogi svetski priznati stručnjaci poslednjih dana upozoravaju na novu varijantu omikrona poznatu kao HV.1, koji je već dominantan u SAD, kao i JN.1 koji je “potomak” pirole, pronađen u Velikoj Britaniji, SAD, Islandu, Portugalu i Španiji.

Nekako baš u isto vreme Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izašla je s novim vodičem i smernicama za lečenje korona virusa kojih bi trebalo da se pridržavaju zdravstveni radnici širom planete.

Britanski epidemiolozi smatraju da bi „novi sojevi korona virusa, uključujući HV.1 i JN.1 mogli da prođu kroz Evropu pre zime i da cirkulišu tokom zimskog perioda i Božića, te upozoravaju ljude da budu na oprezu i ukazuju na simptome na koje treba posebno obratiti pažnju.

Pojavili se JN.1 i HV.1

- Zvaničnici američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da još uvek „uče“ o JN.1 i kako on nosi mutacije da bi mogli da pomognu imunološkom sistemu. Ljudi treba da paze na simptome oba soja. HV.1 soj daje groznicu, kašalj, umor, začepljenost nosa ili curenje iz nosa, dok JN.1 takođe izaziva ove simptome, ali ovaj soj takođe može izazvati dijareju i glavobolju - kaže dr Kris Papadopoulos, glavni predavač javnog zdravlja na Univerzitetu Bedfordšir.

On je dodao da „još nema dokaza o novim ili jedinstvenim simptomima povezanim sa ovim varijantama, ali da je od suštinskog značaja za sve, posebno za one koji su pod većim rizikom, da paze na simptome kojih smo svesni.”

Svetska zdravstvena organizacija je izdala novi, 13. po redu vodič i smernice sa novim preporukama za pacijente koji boluju od korona virusa, kao i za lekare koji će ih lečiti. Prema rečima epidemiologa dr Nebojše Bohuckog najviše je kod nas bilo reči o erisu i piroli, koja je imala 30 mutacija, odnosno druge omikrone, što znači da su novi virusi „njihova deca i unučad“.

Nisu opasniji, već zarazniji

Prema njegovim rečima pirola se pojavila letos i ostala je slabo zastupljena, međutim, smatra se da je njena mutacija upravo JN.1 koji je udaljenija mutacija od prethodnih. Znači da su veći izazovi za imuni sistem.

- Smatra se, teoretski, da će našem imunom sistemu biti najteže da se izbori sa JN.1, ali to ne znači da je opasniji od drugih, već da će osoba koja je imala infekciju jednu, dve ili više, kada dođe u kontakt sa JN.1 opet verovatno da oboli. Imuni sistem će se izboriti, neće biti teža bolest, ali će osoba imati kliničku sliku u trajanju od nekoliko dana ili duže. Neophodna je apstinencija s posla, biće na bolovanju i drugo. Dakle, trenutno je HV.1. dokazao koliko je potentan, dok je JN.1 tek u povoju. JN.1 je otkriven u avgustu u Luksemburgu, a već u septembru je došao u SAD, a nakon toga ga beležimo u 11 zemalja najmanje – kaže dr Bohucki.

Foto: Tanjug AP/Chen Si

Kako kaže "samo čekamo da se dokažu i kod nas".

- Mi međutim nećemo imati ni američki ni islandski scenario. Očekujemo povećanje obolelih koji neće imati težu kliničku sliku – kaže dr Bohucki.

Inače poslednja revizija vodiča SZO za lečenje kovida donosi jednu novinu, a to je prema rečima dr Bohuckog kategorija umerenog rizika. Do sada smo uvek govorili o niskom ili visokom riziku. Smisao ovog vodiča je da se olakša rad zdravstvenim radnicima.

SZO: Ne koristiti jedan lek

- Imamo subpopulacije sa aspekta hroniciteta ili njihovih godina. Za osobe koje su iznad 65 godina ili su mlađe od 65, ali imaju ekstremnu gojaznost, dijabetes, oboljenje bubrege, jetre, rizik je oko 3 odsto za hospitalizaciju, a za ostale koji nemaju ta oboljenja je rizik 0,5 odsto. Ovi podaci olakšavaju rad zdravstvenih radnika, jer kada imaju pacijenta sa kovidom koji ima neke od rizika onda je jasnije šta treba da rade - kaže dr Bohucki.

Sagovornik napominje da se smatra da je trenutno najbolji lek za sve osobe koje imaju visok rizik od hospitalizacije, tačnije dva antivirusna leka u jednom, „pakslovid“. SZO je dala odobrenje za ovaj lek još u aprilu 2022. godine.

Simptomi JN.1

Groznica Kašalj Umor Začepljenje nosa Curenje iz nosa Dijareja Glavobolja

- Za ljude u niskom riziku, one kojima ne treba nijedan lek, a mnogi žele antivirotik jer prate medije i internet, i ako nemaju iznad 65 godina i hronična oboljenja, lek izbora je paracetamol. Bitno je još reći da je SZO jako protiv primene leka „ivermektin“. Međutim, ako je reč o teškim slučajevima, kritičnim i životno ugroženim stanjima može da se koristi u okviru kliničkih istraživanja, ali zna se vrlo dobro koji su kriterijumi za studije - zaključuje naš poznati stručnjak.

Manje zaraženih, ali se retki testiraju

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, u Srbiji je u nedelji od 2. do 9. novembra registrovano 3.684 novih slučajeva korone koji su potvrđeni na testovima, što je nešto manje nego sedam dana ranije.

Procenat pozitivnih u odnosu na testirane već mesec dana se kreće između 20 i 25 odsto, mada je činjenica, što potvrđuju lekari na terenu, da zbog slabijih simptoma veliki broj obolelih uopšte i ne dolazi u domove zdravlja ili ambulante.

Srbija se prema kriterijumima ECDC trenutno nalazi u ljubičastoj korona zoni sa 100-150 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Simptomi HV.1

Groznica Kašalj Umor Začepljenje nosa Curenje iz nosa Bol u grlu