AKTUELNO

Portal Pink.rs objavio je datuma 16. januara 2024. godine tekst sa naslovom: IMALI SU BELE OČI, GUBILI SU TEŽINU I ZA 8 DANA IH VIŠE NIJE BILO! U svetu raste strah od nove pandemije: Naučnici rade na SMRTONOSNOM SOJU KORONE. Ovaj tekst je platforma Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi ocenila kao lažnu vest.

Raskrinkavanje.ba je u svojoj analizi je u svojoj analizi potvrdio da kineski naučnici nisu stvorili „novi koronavirus“ ili novi soj Covid-19. Naime, deset naučnika iz Pekinga i Nanjinga u Kini objavili su rezultate testiranja virusa iz porodice koronavirusa na laboratorijskim miševima, oni jesu radili s drugačijim tipom koronavirusa naziva GX_P2V, tačnije s kloniranim virusom. Klon tog koronavirusa jeste usmrtio sva četiri miša koja su mu bila izložena u kineskom istraživanju, međutim, istraživači tvrde da ovo ne znači da bi bio smrtonosan za ljude, kako je naveo i fact-checking portal Verify u članku objavljenom 1. februara 2024. godine. Dakle, kineski naučnici proveli su studiju u kojoj su klonirali jedan od koronavirusa, ali ne soj Covid-19.

„Humanizirani“ miševi često se koriste za istraživanje ljudskih bolesti. Najčešće im je umetnuto nešto ljudsko. U slučaju kineskog istraživanja, miševi su genetski modifikovani da izraze ACE2, protein, koji je na površini mnogih tipova ćelija. Virus SARS-CoV-2 koristi ga kako bi ušao u ljudske ćelije.

Lihua Song, profesor na Univerzitetu hemijskih tehnologija u Pekingu, koji je bio uključen u studiju, izjavio je da istraživanje prvobitno bilo namenjeno da testira imunološko reagovanje miševa na virus, a ne da imitira ljudsku infekciju.

Zbog ovoga, istraživači su u ažuriranoj studiji, koja je objavljena nekoliko dana kasnije, objasnili da „ne postoji korelacija između infekcije miševa s ljudskim infekcijama.“

Miševi koji su bili inficirani virusom uginuli su tokom istraživanja, ali to ne znači da bi virus imao isti efekat u ljudskoj populaciji. U pitanju su četiri humanizirana miša, dakle, nije utvrđeno da je virus 100% smrtonosan za miševe.

Ovim putem izvinjavamo se svim našim čitaocima na prenošenju lažnih vesti, i unosimo ispravak vesti na datum 17. april 2024. godine.

Autor: