AKTUELNO

Legendarni Željko Obradović zvanično je predstavljen kao trener košarkaša Partizana.

Promocija novog trenera crno-belih održana je u jednom beogradskom hotelu. Pored Obradovića na konferenciji za medije obratili su se javnosti i predsednik kluba Ostoja Mijailović i Zoran Savić, sportski direktor.

Najtrofejniji evropski stručnjak, osvajač devet evropskih klupskih titula, vratio se na mesto gde je započeo trenersku karijeru pre 30 godina.

Obradović je poslednji angažman imao u tueskom Fenerbahčeu, u kom je bio od 2013. do 2020. godine.

Foto: Wikipedia.org/Petar Milošević/PetarM

Nakon godinu dana pauze vraća se trenerskom poslu u klub u koji je pre 29 godina predvodio do titule prvaka Evrope.

Pričao je Obradović o odluci da se vrati, povratku Partizana u Evroligu, dotakao se Crvene zvezde, Radonjića i Čovića i pojasnio situaciju oko pojačanja...

- Veoma sam srećan i ponosan. Stalno sam bio u kontaktu sa Zoranom Savićem, pokušavao sam da pomognem Partizanu svih ovih godina. Sada svi želimo da vratimo Partizan tamo gde pripada! Istorija ovog kluba je neverovatna, ne postoji klub koji je dao toliko igrača i koji su osvojili toliko trofeja. Jedini u rangu Partizana je Real Madrid - rekao je između ostalog Obradović.

TOK PROMOCIJE:

16:39 - Neću da dovodim igrače za ko zna koliko para, a ostali da igraju za semenke! 

Neko voli jednog, neko drugog neko trećeg! Pa koga da zovemo! Razmišljaćemo o svim igračima za koje mislimo da mogu da obuku dres Partizana! Došao sam u klub koji ima limite, kao i svaki uostalom! Veseli ima ugovor sa Fenerbahčeom! Micov je izašao iz ugovora, razgovaraćemo! I Vesterman je završio sa Barselonom - istražićemo! Ne možemo Zoran i ja da se skinemo! Ne možemo da platimo jednog igrača ko zna koliko, a drugi da igraju za kikiriki i semenke! Molim za razumevanje da nemam intervjue! Moram da provodim vreme sa Zoranom! Da gledamo snimke, pričamo o igračima! Nisam mnogo zaniljiv! Pitajte me sada!

16:37 - Verujem u intuiciju!

Kada donesem odluku ja sam strašno miran! Brzo sam se dogovorio sa Ostojom! Ludosti nekada nisu loše! Završena je priča, sada razmišljam samo kako i šta dalje!

16:34 - Sa Čovićem sam u veoma korektnim odnosima, neću vređanja s tribina!

I sa gospodinom Čovićem sam u veoma korektnim odnosima i voleo bih da se taj odnos nastavi i ne verujem da ćemo imati problem. Mi treba da budemo ljudi koji su odgovorni, koji znaju šta rade i pričaju! U tom smislu, moja poruka navijačima Partizana je da rade ono što su najbolje radili, da podržavaju navijače, da pokazuju neverovatnu odanost klubu i onda kada je teško. Da znaju da je ovo dug put i da bih strašno voleo da u našoj dvorani oni pokažu da su primer svima. Ne samo u regionu, već i u Evropi. Da bodre nas, ali da ne čujemo nijednu ružnu reč na račun protivničkog igrača, trenera ili bilo koga. Da budemo najbolji primer svima i stalno ću to ponavljati!

16:33 - Pozvaću mog prijatelja Dejana Radonjića!

Sa svoje strane ću uraditi sve da se moja ekipa i igrači ponašaju onako kako treba da se ponaša profesionalni sportista. Nikad nećemo biti neko ko provocira protivničke igrače, navijače, trenere i članove stručnog štaba. Trudićemo se da damo primer u svakom pogledu. Na tome ću prvo insistirati! Pozvaću mog dobrog prijatelja Dejana Radonjića da se vidimo i razgovaramo. Kao što ću se videti i čuti sa trenerima koji su ovde. Trenere iz Evrokupa dosta znam, o trenerima iz Evrolige ne moram da pričam, jer sam predsednik udruženja trenera Evrolige -rekao je Obradović!

16:32 - Povelo se pitanje da li Jaramaz ostaje u Partizanu?

Ideja nam je da imamo najbolje moguće domaće igrače, videćemo u odnosu na nedostatak domaćih igrača, zna ideju našu da je trebalo da bude okosnica tima, ali Ognjen hoće da igra Evroligu -rekao je Zoran Savić.

16:31 - Obradović je otkrio da bi najviše voleo da ima 12 srpskih igrača u timu! 

Želja svih nas je da napravimo ekipu vodeći računa da Partizan bude ono što je oduvek bio - avangarda u evropskoj košarci, a to znači i da pustimo šansu mladim igračima. Bio bih najsrećniji kada bi u našem timu bilo 12 srpskih igrača. Koliko je to realno i moguće - imaćemo odgovor u narednom periodu! Treba da obavimo razgovor sa igračima, da vidimo njihovo mišljenje, da čujemo mišljenje mladih koji bi u Partizan, iskusnijih koji bi u Partizan... O svemu tome razmišljamo i o svemu tome ćemo se truditi da damo odgovor u narednom periodu- dodao je Obradović.

16:30 - Zvezda i Partizan zaslužuju da budu stalni članovi Evrolige!

Mislim da Partizan i Crvena zvezda zaslužuju da budu stalni članovi Evrolige. Partizan i Zvezda moraju zajedno da rade da budu deo Evrolige, ne na godinu dana, već da imamo tu sigurnost i da se sve uradi da budemo deo Evrolige. To su pitanja za Evroligu, ali i za dogovor koji treba ovde da se napravi! 11 klubova ima licencu i oni su ti koji odlučuju o svemu. Izlazi se na glasanje, na bord i oni donose odluke. Bio bih najsrećniji kada bi dan kada odlazim odavde bio dan u kojem će Partizan da igra Evroligu u naredne tri godine!

16:21 - Partizan hoće najbolje domaće igrače!

Dobar trener će od prosečne ekipe da napravi odličnu, a loš će od dobre da napravi prosečnu. Od prvog dana smo imali ideju da dovedemo najboljeg mogućeg trenera. I sad nakon pet minuta od predstavljanja kreću problemi. Situacija je takva, jer i ekipa koju imamo traži dosta promena. Iskoristio sam ova tri i po meseca koliko sam ovde bio da vidim situaciju i da snimim situaciju u KLS-u. Ideja mi je bila da imamo najbolje domaće igrače, a videćemo koliko će to biti moguće - rekao je Zoran Savić.

16:20 - Da li je Obradović formirao stručni štab?

O tome razgovaramo ovih dana. Uvek imam ljude koji su meni bliski i koji su mi izuzetni saradnici, ali sigurno da ću probati još neke ljude koji su u klubu da uključim u rad - objasnio je "Žoc".

Foto: Beta/Branislav Božić

16:18 - Za mlade nema slobodnog leta!

Godine koje sam proveo kao igrač dovele su do toga da osećam ono što osećam prema Partizanu. Uvek ću reći da sam ja dužan Partizanu. Ova odluka je bila neuporedivo lakša za mene nego tada. Uvek i isključivo ponavljam da je to isključivo motivacija, a kad je tako, onda možeš sve. Razgovaraš sa sobom, znaš limite i znaš koliko možeš da daš. Kad daš sve, onda razmišljaš da možeš još malo i da povučeš još neke ljude koji rade sa tobom, a svesni smo sada da moramo svi jedni druge da vučemo! I Zoran da vuče mene i ja njega. Igrali smo zajedno u reprezentaciji, bio sam mu trener i taj odnos traje od 1988. godine. Jedva čekam da obavim prve razgovore sa igračima koji su ostali u klubu. Ne znam u ovom trenutku gde su, ali probaćemo da ih okupimo i razgovaramo. Danas sam bio opet u maloj sali i video Acu Matovića kako radi sa mladim igračima, što je jako dobro. Mladi igrači moraju da znaju da za njih ne postoji odmor, ni leto. Trenirao sam sve najbolje i znam da nikad kolektivni trening nikad nije učinio da igrači dostignu visine na kojima je bio Zoran -dodao je "Žoc"

16:16 - Obradović: Nisu bili svi za to da se vratim!

Nisu bili svi za to da se vratim. BIlo je nekih koji su tražili da pošaljem svoje generalije, gde sam radio i šta sam radio. Jedan gospodin sedi u prvom redu, a drugi gospodin je bio protiv mog povratka. To ću mu zapamtiti- rekao je Obradović, pa se nasmejao i nagovestio da se ipak šali.

16:15 - Novi - stari trener crno- belih je obišao Arenu: Uslovi izvanredni!

Prva stvar je da smo se vratili u Arenu, koja će mi biti kuća u narednim godinama. Uslovi su izvanredni, video sam gde ćemo da živimo i radimo i krenuli smo istog sekunda da razmišljamo o svemu što nas čeka ove sezone! Od petka do ponedeljka proveli smo zajedno desetak sati. Radimo i radićemo, kad budemo imali neke informacije izaći ćemo pred vas. Nema sumnje da ste važan faktor u našem poslu i imaćemo uvek istinite i pravovremene informacije za sve vas!

16:11 - Mijailović optimista!

Siguran sam da ćemo dobiti podršku privrede i činilaca važnih za finansiranje sporta. Ambicije su velike - rekao je predsednik kluba Ostoja Mijailović!

16:09 -  Obradović: Ovo nije rizik!

Nije ovo rizik, jedva čekam da počnem da radim. Ogromna želja postoji da se vratimo i najveći izazov mi je da napravimo konkurentan tim. Postoji kvalitet Zvezde, koja je zadnjih godina dominirala, Budućnost takođe, Igokea, Mornar, Olimpija... Svi koji igraju ABA zaslužuju respekte.

16:08 - Obradović želi da se Partizan vrati u Evroligu i da se smanje tenzije!

Pratite situaciju u ABA ligi. Imam kontakte sa svim klubovima i uglavnom su to moji prijatelji. I pošto mislim da svima nama trenerima, rukovodiocima, predsednicima, igračima... Mi smo odgovorni za stvari koje se dešavaju i mogu da obećam da ću uraditi sve sa svoje strane da se spuste tenzije. BIlo je mnogo tenzije, da ne pominjem između kojih klubova i to ni za koga nije dobro. Da onda kad se završi utakmica jedni drugima čestitamo i da mi budemo ti koji ćemo praviti dobru atmosferu, gde će svi koji vole košarku da prepoznaju da se dešavaju druge stvari! Takođe, voleo bih da i Evroliga u jednom trenutku prepozna da na ovim prostorima, a pričam za prostore bivše Jugoslavije, gde ima klubova koji su zadužili i te kako košarku u Evropi, da dođe do toga da više klubova iz ovog regiona bude stalni učesnik Evrolige. To je najveća želja! Ambicije su najveće moguće, svestan sam šta znači moj dolazak u Partizan i šta se očekuje. Jedino što nas interesuje je da probamo da se vratimo da budemo neko ko će da bude sastavi deo Evrolige. Partizanu je tamo mesto i to zaslužuje

16:05 - Emotivno se obratio Željko Obradović javnosti!

Hoću da se pridružim čestitkama ljudima iz KSS, Daniloviću kao predsedniku, Marini Maljković kao selektorki, igračicama. Želim da se zahvalim predsedniku kluba Ostoji Mijailoviću na šansi da radim u Partizanu i da se vratim. Ono zbog čega sam se vratio je nešto što dolazi iznutra, to su emocije, zaista se osećam veoma srećno i ponosno! Stalno smo bili u kontaktu, godinama sam pokušavao da pomognem Partizanu, viđao sam se sa Ostojom mnogo puta, on je uspeo da sredi pre svega finansijski neke stvari i sad svi zajedno treba da vratimo Partizan. Da imamo u vidu neverovatnu istoriju kluba, u Evropi ne postoji klub koji je dao toliko igrača koji su osvojili toliko trofeja i koji su toliko bitni u evropskoj i svetskoj košarci. Jedini klub koji je možda u tom rangu je možda Real Madrid. Za mene je ova odluka prilično laka, bez obzira što Zoran kaže da je trebalo vremena. Prošle sedmice, kada smo se našli i razgovarali, razgovor je trajao dva-tri sata. Posle tog razgovora sam odlučio!

16:04 -  Savić: Počinjemo da gradimo novi tim!

Posle nekih razgovora dogovorili smo se da nam je to jedina opcija i da pokušamo da to doteramo do kraja. Da ne govorim istorijat Željka Obradovića kao trenera, znamo šta nam donosi. Nismo radili u odnosu na ostale trenere, ideja je bila da potpišemo najboljeg mogućeg trenera. Počinjemo sad da gradimo novi tim - rekao je Zoran Savić, sportski direktor.

16:02 - Prvi čovek KK Partizan Ostoja Mijailović obratio se prisutnima!

Dolazak Željka u Partizan dosta znači Partizanu, ali i zemlji Srbiji, kojoj je košarka važan segment života. Od današnjeg dana u srpskoj košarci neće ništa biti isto. Svaki predsednik kluba u svetu i evropi bi bio preponosan da pored sebe ima Željka i Savića. U poretklo vreme sam pretrpeo mnogo udarca, ali kada vidim ovaj dan danas, ti udarci su se isplatili.