AKTUELNO

Košarkaška reprezentacija Srbija plasirala se danas u osminu finala Evropskog prvenstva, pošto je u četvrtom kolu Grupe D u Istanbulu pobedila Veliku Britaniju sa 82:68 (25:14, 22:24, 18:17, 17:13).

Srbiju je do pobede predvodio Bogdan Bogdanović sa 18 poena, dok je Vladimir Štimac i Stefan Jović dodali po 11. U selekciji Velike Britanije istakao se Tedi Okereafor sa 17 poena.

Srbija je lider Grupe D sa tri pobede i jednim porazom, koliko imaju i Letonija i Rusija, dok je Velika Britanija poslednja, šesta bez trijumfa. Za plasman u osminu finala Evrobasketa sa prvog mesta Grupe D, Srbiji je sutra protiv Belgije potrebna pobeda, kao i pobeda Letonije nad Turskom, u slučaju da Rusija savlada Veliku Britaniju.

Današnja utakmica u Istanbulu počela je u nešto sporijem ritmu, ali je Srbija sredinom tog perioda postepeno uspostavila kontrolu nad utakmicom. Ekipa Aleksandra Đorđevića je i pored lošeg procenta šuta za dva poena, do kraja tog perioda imala dvocifrenu prednost 25:14.

Srbija je u drugoj četvrtini održavala prednost, iako je Velika Britanija u par navrata pretila i dolazila do pet poena zaostatka. Posle 20 minuta igre tim Aleksandra Đorđevića vodio je sa 47:38.

Vicešampioni sveta su silovito krenuli u drugo poluvreme, serijom 12:2, koju su poenima Kuzmića, Jovića i Lučića praktično su prelomili utakmicu, pošto su poveli sa 59:40.

Britanci su u nastavku pokušavali da umanje deficit i u tome su delimično uspeli u finišu treće četvrtine, kada su ponovo prišli na 10 poena - 58:68. Srbija je ipak zaustavila povratak Britanaca i na došla do svoje najubedljivije pobede na Evropskom prvenstvu i tako osigruala plasman u osminu finala.

#Evropsko prvenstvo

#Srbija

#Velika Britanija

'