AKTUELNO

Burna se polemika vodi na ovu temu, Džej-Džej Redik je imao šta da kaže nekadašnjem centru Bostona i Oklahome, a oglasio se i Čarls Barkli.

Regularni deo sezone u NBA ligi polako ulazi u svoju najzanimljiviju fazu a uporedo sa borbom ekipa za pozicioniranje pred plej-of, vodi se i jednako zanimljiva bitka za najprestižnije individualno priznanje. Vladajući MVP lige, dvostruki uzastopni, Nikola Jokić, na putu je da to bude i treći put s obzirom na igre koje pruža i ove sezone, međutim poslednjih dana pojavio se pomalo neverovatan narativ po kome je Somborac favorit za novu titulu samo zato što je - belac?!

Ovakav stav je još pre nekoliko dana izneo nekadašnji NBA centar Kendrik Perkins i prilično šokirao javnost u SAD osetljivu na temu rasizma.

- Kada je reč o igračima koji su osvojili MVP od 1990. godine, samo trojica koja su osvojila MVP pehar nisu bila među 10 najboljih strelaca lige... Stiv Neš, Jokić i Dirk Novicki. E sad, šta ti momci imaju zajedničko? - upitao je Perkins nedavno jasno aludirajući na to da su apostrofirani igrači do priznanja došli samo zato što su bele puti.

Perkinsova izjava izazvala je očekivanu reakciju javnosti, ali i njegovih kolega TV analitičara i bivših košarkaša među kojima je i Džej-Džej Redik, uz Perkinsa, jedan od udarnih komentatora na ESPN mreži. Njuh dvojica sučelila su mišljenja u emisiji "First take" u kojoj je Redik praktično poručio sagovorniku da je sve glasače koji biraju Jokića nazvao rasistima.

- Ono čemu smo sada svedočili je problem koji ima ova emisija, gde mi možemo da kreiramo narative koji uopšte ne postoje - bila je direktna poruka Redika na Perkinsovu teoriju.

- Ono što ti impliciraš - je da su belci koji glasaju za nekog MVP kandidata rasisti. Da oni favorizuju bele igrače - poentirao je Redik.

Perkins ga je u tom trenutku prekinuo:

- Samo sam izneo činjenice - povisio je tom nekadašnji centar Oklahome i Bostona.

Dvojica bivših košarkaša su prilično žustro polemisali na ovu temu ali su posle, "hladnih glava", rekli i da između njih nema problema.

U međuvremenu, oglasio se i slavni Čarls Barkli koji je takođe osudio stav sa kojim je istupio Perkins.

- Uvek pričam o ESPN bolesti. Mnogi od ovih momaka, kada dođu na TV i slično, kažu: "Pa ja sam na ESPN-u, moram da kažem nešto provokativno". I znate šta je u vezi toga, uvek ćete naći neke budale tamo, verovatno ćete dobiti neke budale da se slažu sa njim... Mogu vam obećati ovo: nikada nisam rekao ništa na televiziji samo da bih dobio klikove - kao i uvek bez dlake na jeziku prokomentarisao je Barkli.

Rasprava između Redika i Perkinsa tinjala je više od nedelju dana, a Barkli je rekao da mu je drago što je video da Redik izaziva Perkinsa zbog njegovog mišljenja.

- Ovo je prešlo granicu. Redik je jedina osoba koja je uzvratio Perku prošle nedelje. Drago mi je što je to uradio, jer kada sam to prvi put čuo, rekao sam: "Čoveče, ovo mora da je jedna od najglupljih stvari koje sam ikada čuo“ - poručio je nekada najveći brbljivac NBA lige.