AKTUELNO

Urasle dlake nekada mogu da prouzrokuju dalje neprijatnosti

Nema žene koja se bar jednom nije susrela s uraslom dlakom. Ovo je pre svega estetski problem, ali može da se pretvori u ozbiljnijiu infekciju koja zahteva hiruršku intervenciju. Javlja se kao posledica promene pravca rasta dlake, pre nego što napusti folikul. To vodi njenom izvijanju i rastu u suprotnom smeru, ispod površine kože. Mesto može biti bolno, otečeno, moguć je i iscedak.

Foto: Unsplash.com

Najčešće se javljaju kod ljudi koji imaju pojačanu maljavost i tamnu dlaku, usled čestog trenja, brijanja i depilacije sokom. Ova dva načina uklanjanja dlaka iritiraju površiniu kože.

Saveti pomoću kojih ćete preduprediti urastanje dlake:

- Piling

Pre brijanja obavezno nanesite piling koji će ukloniti izumrle ćelije kože ili je samo istrljajte frotirskom rukavicom.

- Ako koristite brijač, obavezno pre uklanjanja dlaka nanesite blagu penu za brijanje. Vodite računa da brijač bude oštar, jer će onaj stari više iritirati kožu, a veća je šansa da se posečete.

- Brijanje u pravom smeru

Umesto odozgo nagore, povlačite brijač niz dlaku.

Kako tretirali uraslu dlaku?

Za početak, ne dirajte upalno mesto, ne cedite i ne stiskajte.

Stavite toplu oblogu i ostavite da deluje. To bi trebalo da otvori pore. Zatim uradite blagi piling i nanesite preparat sa salicilnom kiselinom. Dlaka bi trebalo da izađe na površinu. Tada je izvucite pincetom. Mesto mažite antibiotskom mašću. Ako ni posle ovog tretmana ne uspete da rešite problem, obratite se kozmetičaru ili dermatologu. Uvek postoji mogućnost da se razvije infekcija, pa je važno sprečiti je.

Autor: Z.L.