AKTUELNO

Na rast kose utiču mnogi faktori, među kojima je adekvatna briga jedan od najbitnijih. Ključ dobre nege kose je njeno pravilno pranje, međutim mnogi ne znaju kako da je ispravno peru, pa zapravo prave više štete nego koristi što loše utiče na njen kvalitet. Međutim, poštujući nekoliko jednostavnih pravila prilikom pranja, možete značajno ubrzati rast kose i učiniti je gušćom i jačom. Pa, hajde da vidimo kako da operete glavu tako da vam kosa brže raste?

Obavezan piling glave

Piling kože glave je suštinski deo vaše rutine lepote. On ne samo da pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija i rastvaranju čepova sebuma, već i stimuliše cirkulaciju krvi u skalpu. Zahvaljujući tome, folikuli dlake dobijaju više ishrane, a serumi i losioni za rast kose koji se primenjuju nakon pranja kose prodiru dublje u kožu. Koristite piling jednom do dva nedeljno a vremenom ćete primetiti da se vaša kosa manje prlja i zadržava volumen bolje nego pre.

Šampon za kožu, ne za kosu

Morate odabrati šampon na osnovu svog tipa kože glave, a ne stanja vaše kose. Pogrešan proizvod može da izazove iritaciju, pačak perut što može da ometa zdrav rast kose i njeno opadanje. Ukoliko imate suvu kožu glave, potražite medicinskei šampne u apotecii. Ako nema problema, samo izaberite šampon prema tipu i stanju kože.

Lekovita masaža

Glavni zadatak masaže skalpa je povećanje snabdevanja krvlju i ishrane folikula dlake, čime se poboljšava kvalitet i rast kose. Da biste pospešili rast kose, redovno masirajte vlasište dok perete kosu ili pre spavanja. Takođe, postoje i posebni masažeri za ranje kose od silikona. Za garantovani efekat, pre masaže nanesite serum za rast ili jačanje kose.

Ne odlažite pranje kose

Ne postoji tačno i ispravno vreme kad se pere kosa. Nekad je to za dan, dva, nekad pet dana, Naprosto, morate očistiti skalp čim se zaprlja, čak i ako treba da ga čistite svaki dan. Kao što već rekosmo gore, važno je da odaberete efikasan šampon koji odgovara vašem tipu kože glave. Recimo, ukoliko imate masnu kosu, tražićete formulacije za balansiranje masnoće,dok su blagi šamponi s umirujućim formulacijama pogodni za osetljivo vlasište.

Češljanje pre pranja

Ovo je preventivna mera koja će pomoći u održavanju zdrave kose. Prilikom pranja kosa se često zapetljava, pa je pre pranja treba očešljati kako ne biste čupali dlake tokom šamponiranja.