AKTUELNO

Saznajte koji vitamini i minerali su vam potrebni ako želite bebu.

Da li želite ili planirate da se uskoro ostvarite u ulozi majke? Ako je vaš odgovor da, onda treba da svom telu pružite najbolji tretman, tako što ćete se pobrinuti oko svoje ishrane. Koji vitamini i minerali su važni i pomažu sam proces začeća? Pred vama su 5 vrlo važnih nutrijenata- vitamina, minerala i hranljivih sastojaka koji mogu doprineti vašoj plodnosti.

Cink

U studiji rađenoj na državnom univerzitetu u Pensilvaniji dokazano je da nedostatak cinka može imati negativan učinak na razvoj jajnih ćelija. Vodeći autori studije su istakli da je pokazano da cink predstavlja ključni regulator stvaranja i razvoja oocita (jajnih ćelija). Cink igra vodeću ulogu u podeli i oplodnji jajnih ćelija, regulaciji DNK i razvoju embriona.

Foto: Pixabay.com

Ovo i druga slična istraživanja su pokazala da potreba za cinkom kod žena počinje mnogo ranije nego što se misli. Žene koje pokušavaju da zatrudne treba da podmire potrebe za cinkom, u svojoj, i ishrani svojih partnera, ali treba da razmišljaju i o drugim zdravstvenim faktorima. Cink je samo jedan važan deo slagalice.

Nivo mikronutrijenata je svakako nešto o čemu treba povesti računa, pogotovo ako žene imaju druge faktore rizika kao što su neuhranjenost, poremećaji gastrointestinalnog trakta, određene dijete/režimi ishrane, ili specifičan način života.

Preporučeni dnevni unos cinka je 8 mg dnevno za odrasle žene, i 12 miligrama dnevno tokom trudnoće i dojenja.

Ako niste sigurni da li ste uneli pravu količinu cinka kroz vašu ishranu, rešenje za vas je dodatak ishrani lipozomalni cink, sa vitaminom C.

Foto: Pixabay.com

Lipozomalni cink u samo 1 kapsuli obezbeđuje organizmu preporučene dnevne doze cinka i vitamina C.

Lipozomalni cink je namenjen skoro svim generacijama (odrasli i deca starija od tri godine), kako bi se obezbedila optimalna količina cinka i vitamina C u organizmu, za važne procese. Naročito je važan za decu u periodu razvoja, osobe koje su na dijetama i restriktivnom režimu ishrane, rekonvalescente u periodu oporavka, trudnice i starije osobe.

Lipozomalni cink se preporučuje za :

• optimalnu funkciju imunog sistema

• normalnu kožu, kosu, nokte

• normalnu sintezu DNK i podelu ćelija

• optimalan fertilitet i reprodukciju

• optimalne kognitivne funkcije (opažanje, mišljenje, pamćenje, učenje)

http://www.the-aps.org/mm/hp/Audiences/Public-Press/2018-21.html

Holin

Holin predstavlja esencijalni nutrijent koji oko 90% ljudi ne dobija u dovoljnoj meri. Prema istraživanjima, samo 5 do 10 % trudnica unosi preporučene doze holina.

Holin se svrstava u kompleks B vitamina. Neophodan je za unapređenje zdravlja u svim životnim fazama i posebno važan za zdravlje nervnog sistema, tj. memorije i kontrolu mišića.

Holin se može naći u namirnicama kao što su žumance jajeta, pasulj i džigerica. Lekari ističu da se putem ishrane bogate mesom, jajima i zelenim povrćem (zelena salata, brokoli), može obezbediti adekvatna količina holina.

Prema preporukama EFSA , preporučeni dnevni unos holina za trudnice je 480 mg, i 520 mg dnevno za žene koje doje.

Foto: Pixabay.com

Omega-3 masne kiseline

Esencijalne masne kiseline su molekuli koji se ne mogu sintetisati u ljudskom telu, ali su važne za ljudski metabolizam. Jedna od dve familije esencijalnih masnih kiselina su omega-3 masne kiseline. Posebno važne omega-3 masne kiseline za naš organizam su: α-linoleinska kiselina (ALA), eikozapentaenoinska kiselina (EPA), i dokozaheksaenoinska kiselina (DHA).

Dokozaheksaenoinska kiselina (DHA) je omega-3 masna kiselina, koja gradi primarnu strukturu komponenti mozga, sperme, testisa i mrežnjače. Posebno je važna za razvoj mozga i očiju kod odojčadi. Majke obezbeđuju jedini izvor omega-3 masnih kiselina za svoje bebe.

Probiotici

Probiotici, kao i prebiotici, su važni za održanje zdrave crevne flore, kao i za održanje ravnoteže dobrih i loših bakterija u gastroinstestinalnom traktu. Zdrava sredina u organima za varenje je bitna za apsorpciju svih bitnih hranljivih materija u trudnoći, kao i za opšte zdravlje žene. Mnoge studije su potvrdile da zdrava crevna flora doprinosi uspehu kod začeća, metabolizmu hormona i normalnom ciklusu i ovulaciji kod žena.

Gvožđe

Gvožđe je mineral neophodan za obavljanje velikog broja vitalnih funkcija u organizmu. Najvažnija funkcija koju obavlja je sinteza hemoglobina, proteina crvenih krvnih zrnaca, koji prenosi kiseonik kroz ceo organizam. Gvožđe takođe utiče i na nivo vaše energije, kao i plodnost.

Prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje odraslim ženama je potrebno 18 miligrama gvožđa dnevno, 27 miligrama gvožđa dnevno tokom trudnoće, i 9 miligrama gvožđa dnevno tokom dojenja.

Foto: Pixabay.com

Žene su obično svesne da im je gvožđe potrebno tokom trudnoće da bi sprečile anemiju, ali ne i uvek svesne da im je potrebno i pre začeća, jer nizak nivo gvožđa pre začeća može dovesti do nedostatka ovulacije. Dobijanje optimalnih količina gvožđa, dok pokušavate da zatrudnite, može pomoći da se izbegnu problemi sa ovulacijom, i kao i sprečavanje pojave anemije kada ste trudni.

Ako se brinete da li unosite dovoljnu količinu gvožđa putem ishrane, za vas je pravo rešenje dodatak ishrani Lipozomalno gvožđe Forte, sa vitaminima C i B12. Samo jedna kapsula lipozomalnog gvožđa Forte sadrži 30 mg gvožđa, i preporučuje se kod deficita gvožđa različitog porekla, naročito u slučaju trudnoće i anemija.

Lipozomalno gvožđe FORTE:

• se transportuje kroz želudac nepromenjeno

• brže, lakše i u većoj koncentraciji direktno se apsorbuje u krv

• ne ometa apsorpciju drugih vitamina i minerala

• ne iritira sluznicu želuca i creva

• ne menja boju stolice

• ne menja boju sluzokože

• ne stvara metalni ukus u ustima

O vitaminima i mineralima koji su vam potrebni, pročitajte više OVDE.

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Choline-HealthProfessional/

https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/160817

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30770764

#Zdravlje

'