AKTUELNO

Fizička aktivnost kod žena koje su u menopauzi može da bude od velikog značaja za zdravlje.

Hodanje može da spasi kosti i njihovo zdravlje kod žena koje su u menopauzi, ali samo ako hodaju nizbrdo i to posle jela, dok hodanje uzbrdo ili pre jela nema isti efekat.

Žene mogu da izgube oko 20 odsto koštane mase 5 do 7 godina nakon što uđu u menopauzu kao posledicu gubitka estrogena. Održavanje fizičke kondicije može da spreči kosti da postanu slabije i tako sklone lomljenju.

Žene u menopauzi koje imaju dijabetes, posebno tip 1, imaju kosti lošijeg kvaliteta i veći rizik od preloma. Naučnici sa Univerziteta Mičigen posmatrali su 15 žena koje su u menopauzi i imaju dijabetes.

- Hteli smo da vidimo da li će jedenje pre ili posle obroka i hodanje nizbrdo i uzbrdo uticati na kosti i njihovu strukturu, rekla je doktorka Katarina Borer.

Foto: Pixabay.com

Učesnice su podeljene u dve grupe: one koje su hodale 40 minuta uzbrdo i nizbrdo na traci i sat pre i sat posole jela. Jedna grupa nije vežbala. Meren im je krvni pritisak na svakih sat vremena kako bi se pratila formaciaj kostiju i resorpcija. Mereni su im glukoza i insulin.

Najbolji način da se redukuje gubitak proteina kolagena koji pomaže kostima, bio je hodanje posle obroka i to nizbrdo.

- Vežbanje nakon obroka pomagalo je hranljivim materijama iz hrane da se absorbuju u krvni sistem, dodala je doktorka Borer.

Najbolje su one vežbe koje prkose gravitaciji, pa je zato hodanje nizbrdo gde se suprotstavljate sili Zemljine teže najbolja vežba. Ovako možete da smanjite rizik od pojave osteoporoze koji pogađa sve veći broj žena širom sveta.

#Kosti

#Menopauza

#Šetnja

#Žena

'