AKTUELNO

Niske temperature jako loše utiču na zdravlje kože.

Veliko kolebanje temperature loše utiču na stanje kože i njenu hidriranost. Najveći problemi javljaju se onda kada su temperature niske i kada dolazi do isušivanja kože, što može da prouzrokuje razne iritacije.

Tada je jako važno znati šta koži odgovara, a šta ne. Kako ističe dermatolog dr Nevenka Dokmanović, pre svega treba izbegavati kreme i preparate koji sadrže alkohol, jer on jako isušuje kožu i samo pogoršava stanje.

Kreme koje treba upotrebljavati su hidratantne kreme koje hrane kožu vodom, a lice možete čistiti micelarnom vodom, koja odlično uklanja prljavštinu i neguje kožu.

Dokmanović smatra da dobre kreme za zimu sadrže ureu, mlečnu kiselinu, hijaluron. Danas je popularna i čia, koja vezuje 12 puta više vode od sopstvene mase. Dobro je da kreme sadrže vitamine (najbolje E i C), kao i retinol, koji je najčešći sastav noćnih krema. Retinol ima anti-ejdž efekat, ujednačuje ten i prekriva pege.

Pored krema, jako je važno šta unosimo u organizam. Voće, povrće, vitamin E, omega 3, vitamin C - sve ovo štiti kožu i čini je zdravom i lepom.

Kada je reč o crvenilu lica, ono je često oboljenje na našim prostorima, koje može da napreduje do pojave akni. Postoje tretmani laserom ili radio-talasima kojima se ovo oboljenje kontroliše.

Kako savetuje dr Dokmanović, svi laserski tretmani treba da se rade zimi kada su temperature niže, jer u letnjem periodu sunčevi zraci mogu oštetiti kožu.

I. P.

#Koža

#Zdravlje

#Zima

'