AKTUELNO

Sa dolaskom leta suočavamo se sa brojnim alergijama.

Nekima od nas se dešava da se vratimo sa kampovanja ili boravka negde napolju sa ujedima komaraca dok naši prijatelji nemaju apsolutno ni jedan ujed.

Što se tiče ujedanja, samo su ženke komaraca te koje žude za našom krvi jer iz nje uzimaju proteine koji su im važni za odgajanje jaja. Kada nas ženka komarca ujede ona nam ubrizga malo njene pljuvačke u krvotok. Pljuvačka sadrži protein koji sprečava da nam se krv zgrudva dok se ona hrani. Ova pljuvačka je zapravo razlog zašto nam se pojavljuje otok i crvenilo, kao i svrab koji neki od nas iskuse posle ujeda – i to samo oni koji su alergični.

Ukoliko se na vašoj koži ne pojavi nikakva reakcija onda ste pravi srećković jer niste alergični na pljuvačku komarca. To može da znači i da ste razvili imunost na ujed i komarce ukoliko ste često izloženi ujedima jer organizam prestaje da prepoznaje alergen kao problem i zato reakcija izostaje.

Oni koji su malo osetljiviji mogu da primete blage modrice na mestu ujeda umesto uobičajenog otoka. Ovo je reakcija i na dužinu hranjenja komarca, jer što se komarac duže hrani više proteina se ubrizgava.

Ukoliko patite od "sindroma komarac" možete da primetite na koži otok, toplotu, crvenilo i svrab uz bol. Ponekad se javlaj i povišena telesna temperatura. Ovo je ekstremnija reakcija na ujed komarca koja može da dovede do velikog otoka koji je vreo i čvrst na dodir. Ponekad se javlja i plik koji može da iscuri. Ovaj sindrom se češće javlaj kod dece, pacijente sa lošim imunim sistemom i turistima koji su putovali u neke nove predele i susreli se sa novim vrstama komaraca.

Anafilaksija je retka pojava kod ujeda komarca, ali kada se desi može da bude kobna. Pacijenti koji imaju anafilaksiju od ujeda komarca mogu da imaju simptome slične ozbiljnijim simptomima alergije. Dolazi do pojave temperature, otoka jeziak i usana, problema sa disanjem, zviždanje u grudima, kašalj i u ozbiljnim slučajevima do padavice i smrti. Tretman podrazumeva injekciju epinefrina i hitnu medicinsku pomoć.

#Ujed

#komarac

'