AKTUELNO

Prvo i osnovno - redukujte težinu, a zatim se bacite na unos najvažnijih namirnica i minerala

Da biste bili zdravi, veoma je važno da vežbate, promenite loše životne navike, ali i da vodite računa šta jedete. Neophodno je da telo svakodnevno snabdevate korisnim supstancama.  

Moderna hrana nije baš dobar izvor kvalitetnih i zdravih materija; obično sadrži previše kalorija, soli i aditiva. Najveći problem je u tome što se kosti, hrskavice i zglobovi formiraju baš od supstanci koje svakodnevno unosimo hranom.

Za njihovo normalno funkcionisanje neophodna je ne samo količina, već i pravilan odnos najvažnijih elemenata - proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina...

Pravilna aktivnost, ne samo zglobova, već svih organa i sistema u telu zavisi od tog optimalnog balansa. Tako svaka osoba koja brine o zdravlju, prvenstveno mora da prati osnovne principe zdrave ishrane.

Počnite sa regulisanjem težine 

Pre svega morate da odredite svoju optimalnu telesnu težinu, uzevši u obzir godine, zdravstveno stanje tela i druge faktore. Svaki kilogram viška veliko je opterećenje za zglobove, i zato je mršavljenje (ako je potrebno) prvi i veoma važan korak. 

Namirnice koje hrane zglobove

Nakon mršavljenja (i tokom) bacite se na svakodnevno konzumiranje namirnica koje hrane zglobove.

Morska riba i riblje ulje

Sadrži značajne količine omega-3 masnih kiselina, voje su zadužene za normalno funkcionisanje hrskavica i tečnosti u zglobovima. Riblje ulje ublažava bol i povećava pokretljivost zglobova. Lekari preporučuju da birate masnu ribu, jer ona može da učini da smanjite potrebu za analgeticima. Najbolji izbor su haringe, sardine i losos, a trebalo bi što češće jesti i ikru.

Želatin

Ovo je proteinska supstanca koja je telu neophodna za proizvodnju kolagena, važnog elementa za zdravlje i rad svih vitalnih organa i sistema. Čuva elastičnost vezivnih i koštanih tkiva i epitela, a učestvuje i u proizvodnji tečnosti u šupljinama zglobova. Želatin podstiče bržu i veću proizvodnju kolagena, što vezivna tkiva čini mnogo jačim. Najbolji izvori su supa od kostiju, pihtije i kandirano voće.

Bobičasto voće

Materije koje sadrži bobičasto voće snižavaju rizik od razvoja gihta, ozbiljne bolesti zglobova. Svakodnevno konzumiranje bobičastog voća snižava rizik i ublažava simptome degenerativnog oštećenja zglobova, upalnih procesa i slabljenja funkcija zglobova. Jedite što više jagoda, borovnica, višanja...

Nar

Značajno ublažava upalne procese i podstiče jačanje imuniteta. Takođe, konzumiranje nara snižava rizik od razvoja artritisa i osteoporoze, ozbiljnih bolesti kostiju i zglobova.

Namirnice koje negativno utiču na zdravlje zglobova

Sledeće namirnice bi trebalo ograničiti ili potpuno izbaciti, jer mogu da naruše zdravlje koštanog sistema.

- Kiseli krastavci i dimljena hrana - sadrže puno nitrata, koji zadržavaju tečnost u telu;

- Mahunarke i namirnice koje sadrže oksalnu kiselinu (kiseljak, rotkvica, spanać);

- Sosovi i dodaci hrani - kečap, majonez, sirće;

- Prerađena svinjetina i sirevi; 

- Napici - pivo, alkoholna i gazirana pića;

#Zdravlje

'