AKTUELNO

Često se pitamo kako će putovanja posle pandemije koronavirusa izgledati, ali avio-kompanija Emirates sa sedištem u Dubaiju počela je testiranje na koronavirus putnicima pre nego što se ukrcaju na let.

Prema saopštenju avio-kompanije, prve brze pretrage krvi na Covid-19 obavljene su u sredu na Međunarodnom aerodromu u Dubaiju, a putnici na letu za Tunis testirani su pre polaska.

Testove je sprovela zdravstvena uprava u Dubaiju na Terminalu 3, a rezultati su bili dostupni u roku od 10 minuta.

Emirates tvrdi da je prva svetska avio-kompanija koja je sprovela takve testove.

- Radimo na planovima da povećamo mogućnost testiranja u budućnosti i proširimo je na druge letove – rekao je Adel al Redža, glavni operativni direktor kompanije Emirates – Ovo će nam omogućiti da sprovodimo brze testove na licu mesta i pružimo trenutnu potvrdu putnicima iz Emirata koji putuju u zemlje za koje su potrebni Covid-19 test sertifikati.

Foto: Pixabay.com

Avio-kompanija nije navela da li će nekim putnicima biti odbijeno ukrcavanje na osnovu rezultata testa.

Serološki testovi obavljaju se uzimanjem krvi i nisu namenjeni dijagnostikovanju aktivnih koronavirusnih infekcija. Umesto da proveravaju proteine u imunološkom sistemu, one zapravo uzimaju antitela. Ako bi osoba imala ta antitela na testu, to znači da je bila izložena virusu.

Međutim, Američka agencija za hranu i lekove (FDA) navodi da u prvim danima infekcije, kada imunološki odgovor tela još uvek raste, antitela možda neće biti otkrivena.

#koronavirus

#putovanje

<
'