AKTUELNO

Obroci u toku dana rutina su za svakog od nas.

Osim što nam obezbeđuju energiju, oni su i izvor zdravlja koje nam je neophodno. Često se međutim događa da nesvesno neki od vas praktikuju određeni vid ponašanja nakon jela koji dugoročno gledano može da ugrozi vaše zdravlje. Kako bi vam skrenuli pažnju na naizgled bezazlene, ali zaista škodljive oblike ponašanja neposredno nakon jela, istaknućemo šta je to što ne treba da radite:

KONZUMIRANJE CIGARETA

Verovatno ste svesni posledica ove loše navike po vaše zdravlje u globalu, ali ono što studije pokazuju je zaista poražavajuće a tiče se konzumiranja cigareta neposredno nakon jela. Pušenje nakno što ste završili sa obrokom povećava šanse za oboljenjem od kancera za 10 puta.

KONZUMIRANJE VOĆA

Ako jedete voće odmah nakon što ste završili sa doručkom ili ručkom, nepotrebno ćete svoj stomak izložiti nadutosti. Voće je preporučljivo jesti sat do dva nakon obroka, i sat vremena pre sledećeg obroka.

Foto: Unsplash.com

ISPIJANJE ČAJA

Ispijanje čaja nakon obroka je navika karakteristična za brojne kulture. Međutim stručnjaci tvrde da ovo nije povoljno po ljudsko zdravlje. Listovi čaja sadrže visok nivo kiseline koja dovodi do toga da se proteini iz hrane koju konzumiramo stvrdnjavaju i samim tim vam otežavaju varenje.

OTKOPČAVANJE KAIŠA

Kada olabavite kaiš na pantalonama, nakon što ste se pošteno najeli, prividno sebi olakšavate. Ova navika međutim dovodi do uvrtanja creva i začepljenja koje može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

KUPANJE

Odlazak na kupanje posle obroka nikako nije preporučljiv jer dovodi do povećanja protoka krvi u telu, naročito u predeli ruku i nogu. Samim tim količina krvi koja je potrebna u predelu zeluca da bi se hrana varila je manja, i varenje je otežano.

Foto: Tanjug/Belgrade Waterfront/Ivana Mitrović

ŠETNJA

Iako stara izreka kaže da je potrebno preći sto koraka nakon obroka kako biste doživeli sto leta, to zapravo nije tačno. Šetnja dovodi do toga da probavni sistem ima poteškoća sa apsorbovanjem hranljivih sastojaka iz hrane koju ste upravo uneli u organizam. Poželjno je otići u šetnju sat vremena nakon jela.

SPAVANJE

Spavanje je takođe loš potez nakon jela, jer na taj način sistem za varenje ima težak zadatak pred sobom, budući da se organizam u stanju spavanja usporava. Hrana koja se pravilno ne svari izazova nadutost i stomačne tegobe.

#Hrana

#loše

#navike