AKTUELNO

U Kočinom selu, sedam kilometara od grada, kraj znamenitog "Hrasta Koče kapetana", na samoj levoj obali Velike Morava, Jagodina gradi izletište, sa brojnim sadržajima, koje je početak uključivanja velikih, neiskorištenih potencijala ove najveće srpske reke u turističku ponudu.

Reč je o istorijskom mestu i najstarijem hrastu u Evropi, starom preko 350 godina, zaštićenim prirodnim dobrom, gde je prema predanju kapeten Kosta Koča Anđelković - frajkor, pre 220 godina počeo borbu protiv turske vlasti i osnovao "Kočinu Krajinu", koja je trajala od septembra 1787.godine do decembra 1788. godine.

Na prostoru od preko 500 kvadratnih metara, otvorenog i zatvorenog prostora, gradi se natkrivena Letnja pozornica, etno restoran, nekoliko terasa za stolove, sa kojih se rukom može zagrabiti Morava, a oko 30 metara od hrasta spomen česma posvećena Koči kapetanu.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

 Tu je i nekoliko natkrivenih mesta sa klupama, za roštiljanje, namenjenih individualnim gostima, toaleti... Sam hrast je zaštićen niskom ogradom koja se uklapa u ambijent, a od stabla hrasta, čija se krošnja nadvila nad rekom, širokim betonskim stepenicama, ograđenim metalnim gelenderima, silazi se u samu Moravu. U toku je priključenje objekata na vodovodnu i kanalizacionu mrežu i struju. Radovi su poodmakli i očekuje se da budu završeni početkom oktobra, izjavio je danas Tanjugu kod hrasta predsednik Mesne zajednice Kočino Selo Mališa Zzivković. Kočin hrast je i jedan od najstarijih crkvenih zapisa, prečnika je 2,5 metara, visok 23 metra sa prečnikom krošnje od 40 metara.

 Predsednik Skupštine grada i narodni poslanik Dragan Marković - Palma, sa čijim dolaskom na vlasti u Jagodini počinju ozbiljna ulaganja u turizam, izgradnja Akvaparka, ZOO vrta, Muzeja voštanih figura, vodopada i Letnje pozornice sa oko 1.500 sedišta u Izletištu "Potok", izgradnja turističke infrastrukture... za izgradnju Izletišta u Kočinom Selu kaže da je "nova turistička punuda Jagodine".

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

 "To mesto je veoma važan lokalitet iz naše istorije a poznato je da mi puno vodimo računa o tradiciji, ko čuva tradiciju, čuva i buducnost", rekao je Marković, novinarima pre nekoliko dana prilikom poste gradilištu. Veliki broj turista koji godišnje posećuju Jagodinu, u buduće će posećati i ovo mesto, uživaće ispod i kraj Kočinog hrasta, odmarati se u lepoj prirodi pored Morave i napajati se istorijom Srbije, istakao je Marković.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

 Na ovom mestu se godinama, polovinom septembra, održavaju "Dani Kočine krajine", gde se okupljaju građani Kočinog sela (Panjevca) u kome je rođen Koča Anđelković 1750. godine, i Tekije kod Kladova, gde je pogubljen od Turaka, zajedno sa 60 drugova. Koča je uhvaćen i 1788. godine u Tekiji živ nabijen na kolac.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

 Ove godine zbog epidemiološke situacije sa koorona virusom, manifestacija je pomerena i biće održana idućeg meseca, ako situacija sa zarazom bude bolja, objasnio je Zzivković. Kapetan Koča je prvi u Srbiji počeo borbu protiv turske vlasti, stvorivši slobodnu teritoriju u centralnoj Srbiji, i iako je kratko trajala, ocenjuju istoričari, ostavila je dubok trag na svest srpskog naroda i dala nadu za oslobođenje od turskog ropstva. Direktor Istrijskog arhiva u Jagodini, istoričar mr. Dejana Tanić, izjavio je Tanjugu, da je Koča bio kapetan austrijske vojske u austro turskom ratu a "Kočina krajina" ima izuzetan značaj ne samo u istoriji srpskog naroda, već i u evropskoj istoriji novog veka.

#Putovanja

#hrast