AKTUELNO

Za svakih 5 centimetara više, rizik od nastanka prevremene smrti se kod muškaraca povećava za 7%, a kod žena za 9%.

Naučnici londonske poslovne škole "Cass" sprovodili su istraživanje kojim je dokazano da je obim struka najbolji pokazatelj dužine naših života. Osoba, čiji  je struk veći za 15 centimetara od polovine njegove visine, živeće dve godine kraće, a broj godina će se smanjivati sa povećanjem obima struka. Žena, visine 1,60, trebalo bi da ima obim struka 80 centimetara.

Foto: Pixabay.com

Naučnici su ispitivali 300 000 ljudi, došavši do zaključka da obim struka treba da predstavlja polovinu visine čoveka, što znači da muškarac visine 180 centimetara mora imati 90 centimetara u struku. Ova računica važi za oba pola.

Umerena računica struka, pored životnog veka, aludira i na zdrav život. Poveći struk pokazuje rizik od izloženosti kardiovaskularnim problemima, jer nataložena masnoća u predelu stomaka povećava šanse za pojavu srčanog udara i povećanog krvnog pritiska.

Američki naučnici su se takođe pozabavili ovom temom, analizirajući rezultate prethodnih 11 istraživanja u kojima je učestvovalo 600 000 ljudi sveta. Analize su pokazale da muškarci sa obimom struka 110 centimetara, imaju čak 50 % više šansi da prerano umru. Žene koje u struku broje 94 centimetra, 80 % više šansi imaju da umru pre vremena.

Autor: Pink.rs

#metar