AKTUELNO

Linije ili brazde po noktima mogu da budu jasan znak da ste preležali korona virus, tvrdi profesor Tim Spektor, kreator aplikacije Zoe Covid Symptom Study.

Ljudi koji prepoznaju jasnu, horizontalnu liniju duž svojih noktiju možda su ranije patili od Kovida-19, tvrdi Spektor koji predvodi grupu istraživača na Kings koledžu u Londonu, a koja je razvila gore pomenutu aplikaciju kako bi pomogla u praćenju uobičajenih i retkih simptoma korona virusa.

"Da li vaši nokti izgledaju čudno? Kovid nokti su sve izraženiji kako se oporavljate od infekcije, i javljaju se u vidu jasne horizontalne linije. Mogu da se jave i bez osipa na koži i deluju bezazleno", napisao je ovaj naučnik na Tviteru, prenosi "Mirror".

On je kao slikovit primer objavio i fotografiju ženskih noktiju sa prozirnim horizontalnim brazdama na njima. Nokti rastu u otprilike šestomesečmnim ciklusima, tako da svako ko je zaražen Kovidom možda neće primetiti promene na noktima neko vreme nakon bolesti. Ovakve linije nazivaju se još i Beauove linije i razvijaju se u periodu dok se telo oporavlja od neke infekcije.

Mogu da se jave kao rezultat i drugih bolesti, onih koje uzrokuju visoku temperaturu kao što su boginje, zauške i šarlah. Takođe, mogu da se jave i kožnih oboljenja poput ekcema.

Važno je znati i da ne dobiju svi koji su preležali korona virus ovakve brazde na noktima, to je samo mogućnost.

Svi već znamo da je jedan od simptoma korona virusa visoka temperatura, te da kod određenih pacijenata izaziva i promene na koži.

S druge strane, ove linije mogu da budu uzrokovane i drugim stvarima kao što su neuhranjenost, poremećaj štitne žlezde, dijabetes ili anemija.

Važno je istaći i da ne dobiju svi koji su preležali korona virus ovakve brazde na noktima, to je samo mogućnost.

#Nokti

#koronavirus