AKTUELNO

San za koji nemate vremena tokom radne sedmice ne možete nadoknaditi vikendom, ma koliko pokušavali.

Ukoliko noću gubite samo 30 minuta kvalitetnog sna i odmora, za samo sedam dana vaša vaga može da pokaže veći broj kilograma. Ujedno, time povećavate i rizik da obolite od dijabetesa tipa 2. To je pokazalo istraživanje naučnika medicinskog fakulteta u Dohi u Katru, a prezentovano je na godišnjoj konferenciji Društva za endokrinologiju u američkom San Dijegu.

Foto: Pixabay.com

U okviru ovog istraživanja, naučni i lekari su godinu dana pratili dnevnike spavanja, visinu, težinu i obim struka na 522 osobe kod kojih je tek otkriven dijabetes tipa 2. Tako su uspeli da primete vezu između spavanja i drugih parametara.

Studija je otkrila da je kod osoba koje nisu imale kvalitetan san, rizik od gojaznosti povećan za 17 odsto. Ujedno, rizik za insulinsku rezistenciju porastao je za čak 39 odsto. Dakle, prenosi portal Alternativa za vas, bilo je dovoljno da izgube samo 30 minuta sna svake noći da telo počne da reaguje negativno.

Profesor Šahrad Taheri, u ime tima koji je predvodio istraživanje, upozorio je da moderno društvo pati od manjka sna, ali da smo tek u poslednjoj deceniji otkrili njegove stvarne posledice na metabolizam. Ovo otkriće sugeriše medicinskim stručnjacima da prilikom prevencije i lečenja različitih metaboličkih poremećaja mora da se uzme u obzir i kvalitetan san kao važna terapija, jer telo pamti svaki izgubljeni minut sna.

Svako novo naučno istraživanje pokazuje da je tačna formula koju svi odavno znamo - osam sati sna dnevno za lepotu i zdravlje. Minimalno šest do osam sati odmora treba našem mozgu svake noći - kako bi se odmorio, obnovio i zadržao kvalitet kognitivnih funkcija na najvišem nivou. Ujedno, to je vreme za koje će se ceo organizam obnoviti i tako će se štititi i od povišenog pritiska, gojaznosti, dijabetesa i bolesti srca.

Foto: Pixabay.com

Manjak sna negativno utiče i na decu

Istraživači su pratili 2000 mališana punih 15 godina, još od predškolskog uzrasta. Otkrili su da oni koji loše i premalo spavaju (manje od 10,5 sati svake noći) ili imaju problema s disanjem u snu, imaju dvostruko veći rizik da postanu gojazni u odnosu na vršnjake koji spavaju dovoljan broj sati.

Mališani između 5 i 6 godina koji slabo spavaju imaju 60-100% više izgleda da će do 15. godine biti gojazni, upozoravaju rezultati studije.

"Činjenica da san utiče na telesnu težinu deteta uveliko će pomoći i roditeljima i zdravstvenim stručnjacima", komentarisala je rezultate studije profesorka Karen Bonuk, sa Ajnštajnovog medicinskog fakulteta u Njujorku, za američke medije.

Autor: Pink.rs

#SAN

#gojaznost