AKTUELNO

Posledice do kojih mogu da dovedu velike vrućine koje ugrožavaju san i odmor tokom noći nikako ne bi trebalo potcenjivati, kaže nemački stručnjak za probleme spavanja Hans Guter Ves, dodajući da je jutro nakon neprospavanih noći često popraćeno umorom i zevanjem.

Ali, kako navodi, nenaspavanost naročito ona koja je izazvana velikim vrućinama i koja uzrokuje često noćno buđenje loše utiče na koncentraciju, tako da može da dovede i do neserća u saobraćaju, a samim tim ugrožava i našu i bezbednost drugih ljudi.

Guter Ves navodi da postoji nekoliko načina koji nam mogu pomoći da se tokom letnjih noći osećamo ugodnije i imamo kvalitetniji san čak i ako nemamo klima-uređaje.

Foto: Unsplash.com

- Sve se svodi na pravilno provetravanje. Zatvorite prozore i spustite roletne tokom dana, a onda sve širom otvorite pre odlaska na spavanje -  kaže Ves.

Pored toga što zvuči malo paradokasalmo, trebalo bi popiti neki topao napitak.

- Ako konzumirate nešto toplo pre odlaska u krevet, manje je verovatno da ćete se znojiti -  kaže ovaj stručnjak.

On preporučuje da za tuširanje pred spavanje koristite toplu vodu, jer će ona otvoriti pore na koži dati osećaj osveženja.

Ves savetuje da pre spavanja izbegavate upotrebu alkohola, pa čak i onu opuštajuću čašu vina.

Foto: Unsplash.com

- Ispijanje alkohola uveče može imati psihološki, relaksirajući učinak, ali on širi krvne sudove i pojačava noćno znojenje -  kaže on.

Prema njegovom mišljenju nikako ne bi trebalo koristiti tablete za spavanje, jer to nosi rizik od stvaranja zavisnosti.

- Ako na podu u spavaćoj sobi imate keremičke pločice, na njega možete da prospete malo vode koja će pomoći u rashlađivanju prostorije - poručuje ovaj stručnjak za probleme spavanja.