AKTUELNO

Astma je jedna od najčešćih bolesti modernog doba.

Ova bolest u razvijenim zemljama zahvata 7 – 10 posto stanovništva, a ta brojka stalno raste. Astma nije bolest pluća, njen uzrok je nepravilan rad imuniteta. U većini slučajeva astma je povezana s alergijom. Kada je u okolini prisutan neki alergen, tada imunitet reaguje na njega i uzrokuje upalnu reakciju u plućima.

Ako želite da se u potpunosti rešite astme i alergije, trebate se pridržavati anti-upalne dijete. Antiupalne namirnice pomažu da se uskladi rad vašeg imunološkog sistema i suzbiju upalne procese. Važno je da čistoću doma održavate uz pomoć prirodnih i ekoloških sredstava koja ne sadrže alergene.

Izbegavajte tepihe, redovno čistite i usisavajte kuću. Koristite samo kvalitetne filtere za usisivače. Od velike pomoći su i pročišćivači vazduha s antialergijskim filterima. Pazite da se na zidovima, posebno u kupatilu, ne pojavljuju crne gljivice koje su veoma štetne za ljude sklone alergijama.

U poslednje vreme sve češće se spominje povezanost između nedostatka vitamina D i astme. Nakon 60 godina istraživanja, naučnici su dokazali da nedostatak ovog vitamina može uzrokovati slabiji rad disajnih organa i povećati rizik od nastanka astme.

Vitamin D igra važnu ulogu u usklađivanju imuniteta blokirajući citokine koji uzrokuju upale

#Astma